Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Så skapar du den perfekta bostadsannonsen vid uthyrning

Vill du få mer intresse för din bostadsannons när det är dags att hyra ut? Som uthyrare kan det vara en utmaning att locka bostadssökande. Många ställer höga krav och om annonsen inte är tillräckligt attraktiv så försvinner den lätt i mängden. Här kommer några tips för hur du lyckas.

Med bra annonsinnehåll ökar chansen att snabbt hitta en lämplig hyresgäst. Kanske är tiden en viktig faktor. Du eventuellt redan har ordnat annat boende eller ska resa bort och riskerar att behöva betala dubbla hyror. Med den perfekta bostadsannonsen kommer du få en hel del intresse. Då minskar risken att hamna i en besvärlig situation där annonsen legat ute länge, utan att någon nappar.

Utforma annonsen efter din målgrupp

Vem vill du ha som hyresgäst? Kanske är det till exempel en student. I så fall måste bostadsannonsen innehålla avstånd till högskola/universitet, information om kollektivtrafiken, avstånd till innerstan etc. Är det istället en barnfamilj? Då bör annonsen innehålla information om närliggande skolor, dagis och vad i området som gör bostaden bra för just barnfamiljer. Poängen är att din tilltänka målgrupp kommer söka efter saker som gör bostaden extra lämplig.

Nyfiken på hur mycket du kan hyra ut din bostad för? Testa Hyreskalkylatorn!

Satsa på många och bra bilder i annonsen

Det kan tyckas självklart, men ändå slarvar många uthyrare med att lägga ut bilder. Bostadssökande gillar att kunna titta närmare på bostaden för att kunna göra en bedömning. Saknas bra bilder måste de ofta ställa massvis av frågor och då kanske de lämnar för att gå till en annan, tydligare annons. Dessutom är det jobbigt för dig som uthyrare att behöva svara på samma frågor om och om igen. Ett tips är att ta bilder från olika vinklar i bostaden. Försök återskapa känslan av hur det är att bo där genom att till exempel visa utsikten från fönster.

Läs mer om hur du enkelt tar bra bilder till din bostadsannons i denna guide

Inkludera en planlösning

Något många bostadssökande tycker om är att få en snabb överblick av bostaden. Vad finns det för rum och hur är de placerade i förhållande till varandra? Antagligen har du en planlösning som du kan ha med i bostadsannonsen. Annars kan du göra en skiss på papper eller på dator och se till att den är hyfsat välgjord. En planlösning gör ofta att en bostadssökande på bara ett ögonblick vet om bostaden passar deras behov eller inte.

Skriv en detaljerad beskrivande text som säljer in din bostad

Vill du sticka ut från andra bostadsannonser är det ofta detaljerna i texten som skiljer agnarna från vetet. Många bostadsannonser innehåller klyschor som att lägenheten är “ljus och luftig”. Det kan löna sig att vara mer originell. Kanske har du renoverat någonting i bostaden nyligen? I så fall är det en fördel att skriva till exempel att badrummet renoverades 2020. En bostadssökande vet i så fall att det antagligen är väldigt rent och fräscht. Du kan också ta upp någonting attraktivt i närområdet. Några exempel är en bra restaurang eller sportanläggning.

Överlag är ett av de bästa tipsen att lyfta fram det unika med just din bostad. Försök sälja in den till bostadssökande på ett entusiastiskt sätt. Undvik att enbart rada upp tråkig fakta, utan var gärna lite målande. Kom dock ihåg att alltid vara ärlig.


Vi på Samtrygg är experter på andrahandsuthyrning och har sedan starten 2013 haft tusentals nöjda uthyrare över hela Sverige. Hos oss skapar du en annons kostnadsfritt och vi hjälper dig hela vägen.Hyresguiden