Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Frågor och svar Hyresvärdar

Hyra ut bostad möblerad eller omöblerad? Våra bästa tips!

Vi på Samtrygg får ofta frågan om det lönar sig att hyra ut möblerat eller omöblerat och i denna artikel lyfter vi fram flera sidor av båda alternativen. Det är du som uthyrare som bestämmer, men det kan löna sig att vara flexibel för att tilltala flera bostadssökande och på så vis få flera kandidater att välja mellan.

Är det fler som vill hyra möblerat eller omöblerat?

Sett till antalet tenderar aningen flera föredra att hyra bostad möblerat, men detta är samtidigt inte en absolut sanning. Medan vissa uppskattar bekvämligheten att flytta in i en färdigt möblerad bostad, vill andra sätta sig egna prägel på bostaden och ta med sina egna.

Hur stort hyrespåslag kan du göra om du hyr ut möblerat?

När du hyr ut din bostad bör hyran vara skälig och en lämplig hyresnivå bestäms bl.a. av vilket bostadstyp du planerar hyra ut. Regelverket för uthyrning av hyresrätter är betydligt striktare än det för t.ex. bostadsrätter eller villor. Hyr du ut bostaden fullt möblerad kan du generellt göra ett påslag på 15 % på hyran och då kan det löna sig att hyra ut möblerat rent ekonomiskt.

Är du nyfiken på hur mycket du kan hyra ut för? Testa Hyreskalkylatorn!

Därför kan flexibel möblering vara ett bra alternativ

Genom att ange en flexibel möblering i annonsen minskar du risken att exkludera bostadssökande på grund av deras preferenser och du kan få flera bra intressenter att välja mellan. Kanske vill din kommande hyresgäst absolut ta med sin egna säng, men vill i övrigt hyra bostaden möblerad.


Funderar du på att hyra ut din bostad? Oavsett om du föredrar att hyra ut möblerat eller omöblerat blir din uthyrning trygg genom oss på Samtrygg. Vill du diskutera vilket alternativ som blir bäst för din uthyrning hjälper vi gärna till. Börja med att registrera dig kostnadsfritt som uthyrare här!

Registrera ett konto här

Hyresguiden