Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Medelhyran i Stockholm: 15.200 kr – se vad din bostad kan hyras ut för

I Stockholm fortsätter hyrorna att stiga – i synnerhet utanför tullarna. Sett på Stockholm som helhet ligger medelhyran i september 2022 på 15.200 kr/mån. Samtidigt är bostadsbristen omfattande och över 600 000 personer står i bostadskön. Genom att hyra ut hela, eller en del av, din bostad får du en passiv inkomst samtidigt som du hjälper någon få en bostad. Räkna ut hur mycket just din bostad kan hyras ut för med Samtryggs smarta Hyreskalkylator.

Hyrorna fortsätter uppåt

Medan priserna för bostadsrätter svajar fortsätter hyresnivåerna stabilt uppåt. En tydlig trend är att speciellt hyrorna även utanför innerstäderna nu ökar stadigt. I Sveriges tre största städer är medelhyran i september 2022:

Stockholm: 15.200 kr/mån
Göteborg: 13.800 kr/mån
Malmö: 11.300 kr/mån

Medelhyrorna för olika typer av (möblerade) bostäder i Stockholm är i september 2022:

1 rum och kök (30 kvm): 11.810 kr/mån
2 rum och kök (50 kvm): 15.145 kr/mån
3 rum och kök  (70 kvm): 19.860 kr/mån
Räkna ut hyran för viss typ av bostad där du bor

 

Stor efterfrågan på bostäder – rekordmånga i bostadskön

Under 2018 stod rekordmånga i Stockholms bostadskö – 636 000 personer. Samma år förmedlades bara 7900 hyresrätter som inte är avsedda för särskilda grupper. Genom att hyra ut outnyttjad bostadsyta kan du därför bidra till att minska på bostadsbristen, samtidigt som du kan tjäna en extra slant.

Bostadsbristen kommer också med en hög prislapp för samhället. Enligt en analys gjord av konsultföretaget WSP kostar bristen på bostäder regionen 36 miljarder kronor varje år på grund av utebliven tillväxt. Många tvingas tacka nej till studier eller jobb och företag väljer att investera på andra orter.

Ett tryggt sätt att hyra ut en bostad

Andrahandsuthyrning är tyvärr ofta förknippat med risker. Enligt en undersökning genomförd av Boverket har över 50 % av de som hyrt eller hyrt ut i andrahand upplevt allvarliga problem i samband med uthyrningen. Genom att tillämpa en modell för trygg andrahandsuthyrning är samma siffra hos Samtrygg under 1 %. När du hyr ut genom Samtrygg får du bl.a. garanterade hyresbetalningar i tid varje månad, en speciellt utformad försäkring för andrahandsuthyrning och personlig service. 


Hyresguiden