Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Checklista inför uthyrning – så hyr du ut tryggt och enkelt

Funderar du på att hyra ut din bostadsrätt, hyresrätt, villa eller radhus? Vi har sammanställt en checklista inför uthyrningen som hjälper dig ta de första stegen till en trygg andrahandsuthyrningen. 

Ta bilder och förbered annons

Tilltalande och genomtänkta bilder gör din kommande annons mer attraktiv och tillsammans med utförlig information om bostaden lönar det sig att satsa lite extra på bra bilder. Passa på att ta bilder i dagsljus eftersom detta lyfter fram din bostad på bästa sätt.

En central del av annonsens innehåll är naturligtvis hyresnivån och en bra utgångspunkt är att testa Samtryggs Hyreskalkylator som visar en medelhyra för vad motsvarande bostäder i området har hyrts ut för tidigare. Det lönar sig att påbörja en kostnadsfri annons direkt och vi ger sedan förslag på när det lönar sig att publicera.

Rensa och fixa i bostaden

Om möjligt är det ofta en bra idé att rensa bort onödiga saker i bostaden du börjar hyra ut. Hyresgästen kommer att uppskatta mer utrymme och för egen del kan det vara skönt att inte ha för många personliga ägodelar framme när någon annan hyr bostaden.

Notera dock att det i regel är större efterfrågan på möblerade bostäder, i synnerhet vid kortare uthyrning, och det kan löna sig att vara flexibel i möbleringens omfattning.

Om något i bostaden behöver fixas, t.ex. ett element som behöver luftas, en kran som droppar eller en gnisslande dörr kan detta också vara ett bra tillfälle till att åtgärda detta.

Dokumentera bostadens skick

Vi rekommenderar alltid att du och din kommande hyresgäst går igenom bostaden gemensamt innan inflytt för att undvika missförstånd. Dock skadar det inte att göra en genomgång själv redan innan detta så att du vet vilka aspekter ni behöver gå igenom.

Ta en extra titt på eventuella skador, missfärgningar och annat som kan ses som avvikande. Tillsammans med en inventarielista säkerställer ni att problem inte uppstår.

Kolla hemförsäkringen och andra avtal

När du hyr ut din bostad i andrahand behöver du ha en giltig hemförsäkring. Vill du skaffa en ny hemförsäkring kan vi på Samtrygg tipsa om en hemförsäkring från Hedvig. Just nu bjuds du som användare av Samtrygg på en 50 % rabatt på din hemförsäkring under de två första månaderna hos Hedvig. Ta del av erbjudandet från Hedvig här.

Passa även på att kolla om du har andra löpande avtal eller abonnemang knutna till bostaden du tänker hyra ut och gör förändringar vid behov.


Om du hyr ut genom Samtrygg hjälper vi dig med allt från att hitta rätt hyra, till att utforma annonsen och hitta din kommande hyresgäst. Vi förser dig med, förutom trygga hyresavtal framtagna av vår jurist, även all övrig dokumentation som inventarielistor och nyckelkvittens. Dessutom får du bl.a. garanterade hyresbetalningar och en kompletterande andrahandsförsäkring. Kostnadsfritt att skapa en annons och att använda våra tjänster för dig som uthyrare.

Hyresguiden