Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

Skärpta regler mot oskäliga hyror sätter press på andrahandsmarknaden

Det kommer att bli kriminellt att ta ut oskäliga hyror för hyresrätter som hyrs ut i andrahand. Även straffen för köp av svarta hyreskontrakt samt olovlig uthyrning kommer att skärpas. Detta enligt den nya lagen som träder i kraft i oktober 2019.

Den nya lagen som träder i kraft den första oktober 2019 innebär hårdare åtgärder och straff mot andrahandsuthyrning utan tillstånd, oskäliga hyror för hyresrätter och den svarta handeln med hyresrätter. Tidigare har de hyresgäster som misstänker att de betalar en oskälig hyra kunnat anmäla det och hyresvärden har då riskerat att bli återbetalningsskyldig. Men nu skärps lagen och hårdare straff riskeras.

Vad kommer lagen att innebära?

Om ett hyreskontrakt köps svart kan kontraktet förverkas och hyresgästen kan få flytta ut med omedelbar verkan. Den som gör sig skyldig till otillåten handel med andrahandskontrakt kan enligt den nya lagen riskera fängelse på upp till fyra år. Lagen innebär även hårdare tag mot uthyrning utan tillstånd samt oskäliga hyror för hyresrätter. Tidigare har varningar kunnat utfärdas, men efter att den nya lagen kan kontrakt sägas upp med omedelbar verkan.

På en andrahandsmarknad som kantas av ockerhyror skapar den nya lagen en hel del press. Trots att oskäliga hyror inte heller tidigare varit tillåtna så har oskälig hyra varit svårt att definiera. När vet du om du betalar för mycket i hyra? Uthyrningstjänsten Samtrygg erbjuder en kalkylatorfunktion som hjälper dig att snabbt räkna ut vad en skälig hyra för din bostad är. När det gäller hyresrätter ska du utgå från den hyra du själv betalar varje månad. Generellt kan du göra ett påslag på 15% om bostaden är möblerad samt lägga till eventuella driftskostnader, men får du inte göra vinst på uthyrningen av en hyresrätt.

Vad är lösningen?
För att undvika att hamna i den onda spiral som andrahandsmarknaden har blivit väljer fler och fler att använda sig av uthyrningstjänster. Med hjälp av en sådan tjänst minskar riskerna med en andrahandsuthyrning drastiskt för både uthyrare och hyresgäst.

Samtrygg har sedan 2013 hjälpt uthyrare och bostadssökande att hitta varandra, samt fungerat som en trygg mellanhand. De erbjuder skäliga hyror, andrahandsförsäkring och betalningsgarantier. Hyreskontrakten är framtagna av jurist och kan anpassas enligt alla tänkbara scenarion. Letar du efter en bostad? Eller vill du hyra ut din bostad? Läs mer om Samtrygg här.

Hyresguiden