Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter Statistik

Ny rapport: Fortsatt större utflyttning från Stockholms län

Talessättet att Stockholm växer med två busslaster per dag stämmer inte riktigt längre. Sedan 2018 har utflyttningen inrikes från Stockholms län överskridit inflyttningen och trenden håller i sig. Det är framförallt barnfamiljer som väljer att flytta ut.

Efter 15 år av positiv nettoinflyttning inom Sverige till Stockholms län inträffade ett trendbrott 2018 då utflyttningen överskred inflyttningen. En ny rapport från SCB visar att denna utveckling håller i sig.

Kranskommuner och andra län lockar barnfamiljer

Det är framförallt personer över 30 år och följaktligen barnfamiljer som väljer att flytta, inte sällan till sina födelselän där föräldrar, släkt och vänner bor kvar. Från Stockholms kommun kan man se ett ökat antal flyttlass till kranskommuner som Knivsta, Norrtälje, Håbo och Gnesta. Här är bostadspriserna eller hyresnivåerna lägre samtidigt som goda kommunikationer skapar en relativ närhet till storstaden. Ett ökat utbud av affärer, service och skolor ökar även attraktionskraften i kranskommunerna.

Yngre fortsätter flyttar in och Stockholms län växer

Trots trenden att fler flyttar från Stockholms län skiljer sig mönstret åt mellan olika arbetsgrupper.  I åldrarna 19-29 ser vi en positiv nettoinflyttning till Stockholms län och den totala befolkningsmängden i Stockholm län ökar fortsättningsvis. Enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån som undersöker det första kvartalet 2019 flyttade 17 865 personer in till Stockholms län medan 13 372 flyttade ut ur länet. 


På Samtrygg har vi sedan starten 2013 hjälpt tusentals hyresgäster och uthyrare till en trygg andrahandsupplevelse över hela Sverige – i storstäderna, kranskommunerna, småstäderna och landsbygden. Skapa en kostnadsfri profil för att skapa en annons som uthyrare eller profil som bostadssökande.Hyresguiden