Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyr ut ett rum till inneboende – så gör du

Det finns många anledningar att hyra ut ett rum i sin lägenhet eller villa. Förutom att det ger extra klirr i kassan varje månad så kan det innebära sällskap, att du hittar en ny vän, lär dig ett nytt språk kanske eller så är det en chans att hålla sig ung och uppdaterad, ifall du skulle hyra ut till en person yngre än dig själv. Fördelarna är många men samtidigt är det viktigt att du tänker igenom vad det är du söker. Här ger vi våra bästa tips för hur du lyckas med din uthyrning.

Visste du att en vanlig hemförsäkring inte är anpassad efter bostadsuthyrning och täcker inte alltid de skador som kan uppstå under uthyrningsperioden? Läs mer om hur vi har tagit fram en skräddarsydd lösning när du hyr ut i andra hand. 

1. Vad letar jag efter för person?

Det är viktigt att du noga tänker igenom vilken typ av person som du kan tänka dig bo med. Träffa gärna hyresgästen först och diskutera punkter som ni tycker är viktiga. Ni kan till exempel upprätta en lista som båda parter skriver på där ni tydligt listar regler angående exempelvis städning, gäster, ordningsregler, etc. Nån kanske föredrar en social hyresgäst medan andra föredrar mer avstånd. 

2.Be om referens från tidigare hyresvärd

När du väl bestämt dig för en person som du vill hyra ut till kan du be om en referens från en tidigare hyresvärd eller arbetsgivare. På detta sätt kan du försäkra dig om att personen verkligen är så bra som hon/han verkar vara.

3. Se till att hyran är skälig

Hyr du ut ett rum till en inneboende gäller inte längre kontraktet, istället gäller “lagen om uthyrning av egen bostad”. Detta betyder att det är du och hyresgästen som tillsammans är fria att bestämma en skälig hyra. En tumregel är att hyran inte får överstiga den genomsnittliga hyran per kvadratmeter för den yta som hyresgästen får använda, dvs. rummet samt andra gemensamma utrymmen såsom kök och toalett.

Vad är en lämplig hyra för rummet? Testa Hyreskalkylatorn!

Funderar du på att hyra ut? Här kan du skapa annons och kostnadsfritt ta del av garanterade hyresbetalningar & specialanpassad trygghetsförsäkring.

Andra viktiga punkter att tänka på innan din hyresgäst flyttar in

  • Skriv på ett avtal med din hyresgäst innan hon/han flyttar in. Se till att det tydligt framgår vad som hyrs ut och dess storlek, vad hyran ligger på, vad som ingår i hyran och vad den avtalade hyresperioden är.
  • Kolla upp hur din hemförsäkring fungerar och vad den täcker när du har en inneboende som bor hos dig. Ibland kan du utöka din försäkring så att den också gäller för din hyresgäst men annars måste du vara noga med att din hyresgäst tecknar en egen försäkring. Hedvig erbjuder en hemförsäkring som lämpar sig väl för bostadsuthyrning. Just nu får du 50 % rabatt på de två första månaderna om du tecknar en hemförsäkring hos Hedvig. Ta del av erbjudandet här
  • Diskutera regler och rutiner med din inneboende. Genom en öppen dialog kan ni undvika onödiga missförstånd. 

Sedan starten 2013 har vi på Samtrygg hjälpt tusentals uthyrare och hyresgäster över hela Sverige. Samtrygg är en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning som bland annat administrerar hyresbetalningar och tillhandahåller hyresavtal framtagna av vår jurist. Du får dessutom personlig service genom hela hyresprocessen och för dig som uthyrare är alla våra tjänster helt kostnadsfria.

 

Hyresguiden