Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Frågor och svar Hyresvärdar

Hur länge får jag hyra ut?

När det är dags att hyra ut i andra hand är det viktigt att vara medveten om de skillnader i regler som gäller beroende bostadstyp. I denna artikel går vi igenom hur länge du får hyra ut en bostadrätt, hyresrätt och villa samt lyfter fram viktiga aspekter gällande tillstånd och uppsägningstider.

Hur länge får man hyra ut en bostadsrätt?

Generellt finns det ingen lag som reglerar hur länge du får hyra ut en bostadsrätt. Du behöver dock ha tillstånd av din bostadsrättsförening och dessa brukar bevilja tillstånd för ett år i taget. 

Hur länge får man hyra ut en hyresrätt?

Vid uthyrning av en hyresrätt är det hyresvärden som beviljar uthyrning och det finns generellt ingen exakt regel för hur länge du kan hyra ut. Du bör dock ha giltiga skäl för din uthyrning.

Hur länge får man hyra ut en villa?

Det finns inga begränsningar på hur länge du får hyra ut din villa eller ditt fritidshus. Oavsett vilken bostadstyp som du hyr ut bör du dock alltid ha en giltigt hyreskontrakt. Generellt är reglerna kring uthyrning av din egna bostad – som en villa, ett rum i din villa eller ditt fritidshus friare än gällande andra bostadstyper.


Tillstånd vid uthyrning

Om du hyr ut en bostadsrätt eller en hyresrätt behöver du alltid tillstånd av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Är det däremot så att du hyr ut din egna bostad, t.ex. din villa eller ett rum i din villa till en inneboende behöver du inte ha tillstånd. 

Läs mer om om tillstånd vid uthyrning i vår Tillståndsguide


Så lång uppsägningstid har olika typer av bostäder

Även om du planerat hyra ut för en viss tid eller tillsvidare är det möjligt att antingen du som hyresvärd eller hyresgästen kommer att behöva säga upp kontraktet. Lagen reglerar de uppsägningstider som gäller för hyresvärden respektive hyresgästen. Hur lång denna tid är beror på bostadstyp enligt följande:

  • Bostadsrätter har 1 kalendermånads uppsägningstid om hyresgästen säger upp och 3 kalendermånader från och med att hyresvärden säger upp ett pågående kontrakt.

  • Hyresrätter har alltid en uppsägningstid på 3 månader, oavsett vem som säger upp kontraktet

Med detta sagt kan det vara möjligt att i samförstånd komma överens om andra uppsägningstider. 


Går du i tankarna att hyra ut din bostad? Börja alltid med en gratis annons hos oss på Samtrygg. Vi har mångårig erfarenhet av bostadsuthyrning och hjälper dig med allt från annons till signerat kontrakt och guidar dig genom den ibland något snåriga bostadsmarknaden.

Skapa en kostnadsfri annons

 

 

Hyresguiden