Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Frågor och svar Hyresvärdar

Har du outnyttjad bostadsyta? Hyr ut i andra hand och få en passiv inkomst

Har du outnyttjad bostadsyta utan att veta om det? Om du har en del av din lägenhet som du inte använder kan du hyra ut den i andra hand och få en god passiv inkomst. Det innebär förstås också en fördel att använda hela utrymmet i ditt hem, då det kostar med el och uppvärmning även i de tomma delarna av bostaden.

Fördelar med bostadsuthyrning

När du hyr ut en del av din bostad i andra hand kan du få en trygg passiv inkomst som kommer in varje månad, oavsett övriga faktorer i ditt liv. Det är en bra försäkring om du till exempel förlorar jobbet eller blir sjuk. Med en passiv inkomst frigörs tid som du kan lägga på annat, som en hobby eller socialt umgänge.

Utnyttja din bostadsyta maximalt

Om du har ett fritidshus som står tomt flera månader om året har du en god möjlighet att få in en extra inkomst. Efterfrågan på fritidshus utanför städerna har ökat under det senaste året, särskilt högt är trycket på att hitta hus i närheten av Stockholm och i fjällområden. Ett fritidshus känns tryggt för många inför framtiden då vi kanske inte kommer att resa lika mycket som tidigare. Stockholmsbor vill också i allt högre grad jobba på distans från sina hus under några dagar per vecka. Som ägare av ett fritidshus har du alltså ett gyllene tillfälle att hyra ut hela eller delar av huset till personer som vill ha ovanstående möjligheter samtidigt som de inte vill har möjlighet att investera i ett eget hus.

Egen ingång en fördel

För den som vill hyra ut en del av sin bostad är det en stor fördel om den har flera ingångar. En del av bostaden kan då delas av och användas utan att din hyresgäst och du stör varandra när ni kommer och går. Många förbereder uthyrningsdelar redan vid byggstadiet av fastigheten, då det brukar öka värdet på fastigheten och anses som en god investering.


Har du outnyttjad bostadsyta som du funderar på att hyra ut? När du hyr ut genom Samtrygg ingår alltid hyresgaranti, försäkring och trygga hyresavtal. En helhetslösning som gör uthyrning trygg och bekymmersfri. Ta första steget genom att räkna ut en lämplig hyra och skapa en gratis annons.

Till Hyreskalkylatorn

Hyresguiden