Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

Experten: ”I värsta fall kan du bli av med lägenheten”

Hon har följt marknaden på nära håll i flera år. Barbro Engman, tidigare ordförande i Hyresgästföreningen och numera ordförande i Samtrygg, menar att det råder vilda västern inom andrahandsuthyrningen – och uppmanar därför uthyrare att ta reda på vad som gäller innan de lånar ut sin bostad.

 

Funderar du på att hyra ut? Med Hyreskalkylatorn kan du tryggt & enkelt beräkna vad du kan ta i hyra för din bostad.

Efter att ha varit förbundsordförande i Hyresgästföreningen tog Barbro Engman klivet över till Samtrygg i och med grundandet 2013. Hon har genom åren sett hur bostadsmarknaden blivit ett tilltagande elände, där många råkat ut för bedrägerier och andra problem vid privat uthyrning.
– Det finns hur många skräckexempel som helst på vad som har hänt när folk hyrt ut i andra hand och inte tagit reda på vad som gäller, säger hon.

Hennes råd till någon som vill hyra ut sin lägenhet är därför enkelt: läs på ordentligt i förväg.
– Det kan vara alltifrån att man har hyrt ut och kommer hem så har andrahandshyresgästen bytt lås, till att man blivit vräkt för att det varit störningar i lägenheten eller att man hyrt ut när man inte får. Det är en jäkla massa skit som följer när det blir fel så när man ska hyra ut tycker jag verkligen att man ska ta reda på både villkoren och vem man hyr ut till, säger Barbro Engman.

Att vara på den säkra sidan kan exempelvis innefatta att du talar om för hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att du vill hyra ut, att du tar kort på din bostad för att dokumentera dess skick, att det finns tydliga avtal och hemförsäkring – och att du inte tar ut för hög hyra. Barbro Engman menar nämligen att många uthyrare tror att de kan ta hur mycket betalt som helst, något som kan straffa sig i slutändan.
– Då kan man hamna i ett läge där man får betala tillbaka tusentals kronor för att ha tagit ut för hög hyra, säger hon.

“Att följa regelboken är egentligen det bästa skyddet. Då kommer inga överraskningar” 

Om det vill sig riktigt illa kan du bli av med din bostad om du inte har följt reglerna vid uthyrning. Det är här Samtrygg kommer in i bilden – genom att vara en trygg och säker part mellan uthyrare och hyrestagare minskar riskerna för alla inblandade och du slipper stå utan lägenhet när du kommer tillbaka.
– Alla de där praktiska sakerna försöker Samtrygg åtgärda. De informerar om vad som gäller, ser till att dokumentera och ser till att det finns försäkring. Sen blir det ett ömsesidigt avtal där man vet att ”nu går jag in i det här och nu vet jag förutsättningarna”, säger Barbro Engman.

Tycker du det verkar svårt och osäkert att hålla reda på alla regler själv?

Genom att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning får du hjälp före, under och efter hyresperioden. Vi på Samtrygg finns till för att säkerställa att din uthyrningsprocess blir så trygg och smidig som möjligt! Kontakta gärna en av våra hyreskonsulenter redan idag för mer information hur vi kan hjälpa dig hyra ut ditt boende.

Samtryggs Kundtjänst 

Email: kundtjanst@samtrygg.se

Telefon: +46 (0)10 884 80 00

 

 

Hyresguiden