Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Välkommen till Majorna – Samtryggs guide till stadsdelar

Tillsammans med bl.a. Linné är Majorna en av Göteborgs populäraste stadsdelar att bo i, och det är lätt att förstå varför. Att besöka den omtyckta stadsdelen är som att uppleva bilden som många har av Göteborg. Här susar spårvagnar förbi med jämna mellanrum och barnfamiljer blandas med hamnarbetare och nyinflyttade studenter. Många av bostäderna är gamla landshövdingehus, där även lokala och alternativa caféer och småbutiker huserar. Nedan guidar vi dig till vardagslivet i hippa Majorna. 

En arbetarstadsdel med lång historia

Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar. Faktum är att området redan fanns innan det införlivades i staden Göteborg på 1800-talet. Ända från början har Majorna varit en arbetarstadsdel, vilket du kan märka spår av än idag. De gamla landshövdingehusen är ett av de främsta karaktärsdragen i området och i dem bodde främst hamn- och industriarbetare. Det gör att Majorna har många flerbostadshus och små lägenheter, men som idag har blandats upp med nyproduktioner.

Inhyst mellan Göta älv och Slottsskogen

Majorna ligger i västra Göteborg och har en befolkning på drygt 10 500 personer. Området gränsar till Slottsskogen i öst och Göta älv i väst. Nordost om stadsdelen hittar du Järntorget och de populära Långgatorna med sitt rika pub- och uteliv. I Majorna finns det många delområden, däribland Stigberget, Gråberget, Majviken, Majvallen och Klippan. Även Sanna/Sandarna och Kungsladugård räknas ofta hit. 

Billiga hyresrätter – men svårt att få bostad 

Majoriteten av bostäderna i Majorna är hyresrätter, men här finns även bostadsrätter i flerbostadshus samt ett mindre antal radhus och villor. I och med stadsdelens popularitet är det generellt sett mycket svårt att få tag på ett förstahandskontrakt här. Många står i bostadsköer i över sex år innan de erbjuds en visning i någon av hyresrätterna, men med lite tur kan det gå snabbare om du kontaktar en mindre och privat hyresvärd. Utbudet av andrahandsboenden är desto större och det gäller såväl  hela lägenheter som enstaka rum.

En stor del av charmen med Majorna är de karaktäristiska landshövdingehusen. De består vanligen av en bottenvåning i sten och två våningar i trä, detta på grund av 1800-talets regler om brandsäkerhet. Husen byggdes främst för arbetarklassen och lägenheterna bestod oftast av ett rum och kök på en yta om cirka 40 kvadratmeter. Idag är vissa av dem hopslagna till trerummare, men det finns fortfarande ett stort antal en- eller tvårummare. Förutom landshövdingehusen finns det nyare byggnader, bland annat på Gråberget, Stigberget och området kring Chapmans torg. 

Räkna inte med nyrenoverade lägenheter i toppskick om du är på jakt efter ett boende i något av landshövdingehusen. Skicken på lägenheterna kan visserligen variera kraftigt, men många av dem är inte upprustade på många år. Ljudisoleringen är inte heller särskilt bra. Det här är några av anledningarna till att hyrorna i området fortfarande kan hållas på en relativt låg nivå. De låga hyrorna är i sin tur en anledning till att många söker sig till stadsdelen.

Bo bland majgrabbar, majtöser och kulturutövare

Under en längre tid har Majorna genomgått förändringar och upprustningar som gör att stadsdelen numera kantas av en större mångfald än tidigare. Många majgrabbar och majtöser (som boenden i stadsdelen förr i tiden kallades) finns fortfarande kvar, men får nu samsas om kvarteren med yngre målgrupper. En kortare promenad genom Majorna räcker för att upptäcka stadsdelens bredd. Allt eftersom fler lokala caféer, pubar och butiker har etablerat sig i här har också fler från den växande medelklassen i Sverige börjat bosätta sig i området. Inte sällan rör det sig om studenter och barnfamiljer.

Majorna är även en av de främsta stadsdelarna i Göteborg för kulturintresserade personer. Området är till och med ett av dem i Sverige där det bor flest konstnärer och musiker per capita.

Vardagslivet i Majorna

I Majorna har du gångavstånd till det mesta du behöver i vardagen. Längs med Karl Johansgatan, som går genom i stort sett hela stadsdelen, finns livsmedelsbutiker, apotek, lunchställen, pubar och mindre butiker. Det finns också ett par torg och samlingsplatser i området, till exempel Stigbergstorget, Mariaplan, Chapmans torg och Jaegerdorffsplatsen.

Majorna är inte det mest naturtäta området i Göteborg, men närheten till den stora parken och grönområdet Slottsskogen räcker förvisso gott och väl. I Röda Sten som ligger under Älvsborgsbrons södra fäste finns en asfalterad strandpromenad med restauranger, caféer och ett museum. Röda Sten Konsthall är en kulturknutpunkt i staden, men kulturutbudet utgörs också av Musikens Hus, museer och mindre butiker som säljer allt från LP-skivor till lokal design och second hand-prylar.

Spårvagnar dominerar kollektivtrafiken

Majorna är lämpligt nog beläget strax utanför de mest trafikerade och livliga innerstadsdelarna. Det gör att du kan uppleva ett lugn i stadsdelen, samtidigt som du snabbt tar dig in till pubarna runt Järntorget och de mysiga butikerna och caféerna i Haga. Att ”ta vagnen” är en lika självklar del av Göteborg som fisk och skaldjur. Majorna är ett av stadens områden som domineras av spårvagnar och genom stadsdelen går linje 3, 9, 11 och 13. Det går inte särskilt många bussar i området, men däremot på Oscarsleden längs med Göta älv. 

Det är sällan en stadsdel är så tongivande för en hel stad som Majorna har varit och fortfarande är för Göteborg. Bilden av Göteborg som en kulturell stad med ”goa gubbar” som arbetar i hamnen och spårvagnar som susar förbi befästs i Majorna. Om du vill bo och leva här är det läge att börja leta efter en bostad redan nu.


Söker du efter bostad i Majorna eller på annan plats? Genom Samtrygg kan du hyra bostäder i alla storlekar och former över hela Sverige. Skapa en kostnadsfri profil som bostadssökande för att boka visningar på befintliga objekt och automatiskt få info när nya bostäder blir tillgängliga där just du söker bostad. Läs mer om vad du ska tänka på när du gör en profil som bostadssökande här

Foto: Beatrice Törnros/Mediabank Göteborg & Co.

Hyresguiden