Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Vad gör jag om något går snett?

När du hyr en bostad i andra hand finns det alltid en risk för bedrägerier eller att det dyker upp problem. Att vara hyresgäst i en bostad kan vara en utsatt position och det är därför bra att veta vad du kan göra om du skulle råka ut för något problem.

 

Det finns många problem som du som hyresgäst kan stöta på, och lösningarna för dessa kan se lite olika ut. För att underlätta för dig själv är det bra att ha kunskap om vad som gäller och vart du ska vända dig om problem skulle dyka upp.

Vanliga problem – vi har lösningarna

Bedragen på depositionen eller förskottshyran

För att undvika att bli bedragen på depositionen eller förskottshyran är det viktigt att alltid bekräfta att uthyraren får hyra ut, att bostaden finns samt se till att skriva ett ordentligt kontrakt innan du betalar något.

Om du haft oturen att ha blivit bedragen på deposition eller förskottshyra är det viktigt att kunna spåra pengarna. Om du betalat kontant eller genom anonyma betaltjänster kan det tyvärr vara svårt att få tillbaka pengarna. Du ska alltid anmäla till polisen om du blivit bedragen på deposition eller förskottshyra.

Uthyraren använder fortfarande lägenheten eller kommer förbi oanmäld

Om du hyr en lägenhet i andra hand kan uthyraren inte komma och gå som denne vill. Det är du som bor i lägenheten under hyresperioden och uthyraren måste respektera detta. Det finns situationer där det är bra om uthyraren får komma in i lägenheten, men hen måste ha anmält det i god tid innan och fått tillåtelse av dig.

Om uthyraren missbrukar detta kan du anmäla det till polisen och kontakta Hyresgästföreningen för att få tips och råd.

Om något går sönder

När olyckan är framme är det viktigt att du har tecknat en egen hemförsäkring. Både du och uthyraren behöver ha egna hemförsäkringar för bostaden för att täcka upp för olika typer av situationer och skador som kan uppkomma.

Har du inte tecknat någon försäkring innan kan du tyvärr bli tvungen att betala för att ersätta skadan. Det är därför mycket viktigt att du ser till att ha rätt försäkringar redan när du flyttar in. Det kan vara värdefullt att teckna en speciell trygghetsförsäkring som täcker upp för många av de skador som den vanliga hemförsäkringen inte täcker.

Hyran är inte skälig

Hyrorna för bostäder är ofta höga och beror bland annat på att marknadspriserna på förstahandsbostadsmarknaden skjutit i höjden. En hög hyra kan fortfarande vara en skälig hyra och då kan man tyvärr inte göra så mycket åt saken.

Om hyran däremot är över gränsen för vad som räknas som skälig kan du som hyr en hyresrätt i andra hand ansöka om att få sänkt hyra och få tillbaka mellanskillnaden hos Hyresnämnden.

Hyr du en bostadsrätt i andra hand kan du vända dig till Hyresnämnden för att ansöka om en sänkning på framtida hyror, men tyvärr inte få tillbaka mellanskillnaden retroaktivt.

Hyresvärden säger upp kontraktet i förtid

Både uthyraren och du som hyresgäst kan säga upp kontraktet i förtid om någon av er skulle vilja det. Detta är för att ingen ska vara helt låst av kontraktet om någon av parterna inte skulle vara nöjd av någon anledning.

Reglerna för uppsägning ser olika ut för för hyresrätter och bostadsrätter/villa/radhus. Uppsägningstiden ser olika ut för hyresrätter beroende på om uthyrsningstiden är bestämd eller ej och hur lång den är i sådana fall. På Hyresnämndens hemsida finns mer information om vad som gäller för uppsägningstider för hyresrätter.

Övriga boendeformer går under privatuthyrningslagen och då gäller generellt 1 månads uppsägningstid för hyresgästen och 3 månaders uppsägningstid för uthyraren. Du har alltså rätt att bo kvar i bostaden i 3 månader efter att hyresvärden meddelat att denne säger upp kontraktet.


Genom att hyra eller hyra ut din bostad genom Samtrygg minimeras risken för problem. Vi hjälper dig hela vägen till en trygg bostadsuthyrning. Skapa annons som uthyrare eller profil som bostadssökande för att komma igång!

Hyresguiden