Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så undviker du att bli lurad på depositionen!

Att bli lurad på depositionen är ingen rolig historia. Trots att många är medvetna om att det finns en risk för att bli lurad när man hyr i andra hand händer det allt för ofta att bostadssökande blir bedragna på depositionen. För att minska risken för bedrägerier finns det några viktiga punkter du bör tänka på.

– Betala aldrig i förskott och absolut inte kontant, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.

Som bostadssökande är konkurrensen ofta hög och det är går snabbt mellan att bostaden läggs ut och att uthyraren hittat en hyresgäst. Den höga efterfrågan är en stor anledningen till varför bostadssökande ofta blir lurade när de hyr i andra hand.

Minska risken att bli bedragen
  • Betala inte i förskott! Om du betalar innan du sett bostaden eller fått intyg på att det är den verkliga uthyraren du haft kontakt med, finns det alltid en risk att bli lurad.
  • Se till att få besöka bostaden. Om du har fått se bostaden innan du betalar ökar du säkerheten för att bostaden du vill hyra faktiskt existerar. Kom dock ihåg att detta inte garanterar att uthyraren inte är en bedragare.
  • Betala inte kontant eller via betalningstjänster. Detta gör att det inte går att spåra pengarna om det skulle behövas, till exempel inför en eventuell rättegång.
Andra bedrägerier att se upp för                                              

Polisen tipsar om att du ska vara vaksam om:

  • Uthyraren blir nervös eller irriterad när du ställer frågor
  • När uthyraren svarar på engelska eller inte kan träffas
  • När någon bekant (inte uthyraren själv) ska lämna nycklarna eller skickar nycklarna via posten
  • Skriver “Först till kvarn” i annonsen

Se till att vara vaksam om bostaden har en för billig hyra. Detta gäller framförallt i storstäderna.

– Låter annonsen för bra för att vara sann så är den ofta det, säger Anders Olofsson.

En bedragare kan vara väldigt svår att avslöja. Därför är det viktigt att du som bostadssökande hela tiden är uppmärksam och litar på din magkänsla. Om hyresvärden ger dig dåliga vibbar bör du alltid vara vaksam och avvakta med att gå vidare i hyresprocessen. Ta alltid det säkrare före det osäkra när du ska hyra i andra hand, så du inte hamnar i situation du ångrar att du gav dig in i från första början!

 

Läs mer: “6 viktiga detaljer vid inflytt – så undviker du problem när du flyttar in!”

Hyresguiden