Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Så hittar du rätt hyresnivå för din bostad

Om du har funderat på att hyra ut din bostad men känner dig osäker på vilken hyra som är rimlig har du hittat helt rätt! Här hittar du information som kan underlätta och hjälpa till då du vill öka dina chanser att få bostaden uthyrd till en passande hyresgäst.  Kanske ska du arbeta i en annan stad, flytta utomlands under en period, eller kanske har dubbla boenden? Oavsett vad hjälper vi dig att hitta rätt hyresnivå för din bostad!  

Använd vår hyreskalkylator 

Ett första steg på vägen mot att hitta rätt hyresnivå är att ta hjälp av vår hyreskalkylator. Där kan du snabbt och enkelt fylla i information om den bostad du vill hyra ut, för att sen få ett estimerat baserat på tidigare liknande uthyrda bostäder i området. 

Eftersom hyreskalkylatorn ger ett förslag på hyra baserad på liknande bostäder kan hyran justeras baserat på ditt specifika objekt. Faktorer som kan påverka är bl.a.

  • Placering i hus

  • Skick och standard

  • Planlösning 

  • Balkong eller andra speciella egenskaper 

  • Förmåner (tvättstuga, förråd, hiss, etc)

  • Allmän boendemiljö 

För att hitta den bästa hyran för just din bostad lönar det sig att gå än lite djupare och undersöka efterfrågan och utbud.

Efterfrågan, utbud och betalningsvillighet

Det lönar sig att ta den efterfrågan och det utbud som finns i det område du har din bostad i beaktande. Vid hög efterfrågan och lågt utbud kan den rimliga hyran bli högre, och tvärtom om motsatsen gäller.  

Vill du få flera intressenter oavsett läge kan det vara smart att lägga hyresnivån lite lägre för att väcka intresse och sticka ut. Detta gör processen snabbare och du kommer att hitta rätt hyresgäst snabbare – något som lönar sig istället för att låta bostaden stå tom. Kanske ser efterfrågan på förstahandskontrakt kontra andrahandskontrakt olika ut där du bor? Detta bör såklart också räknas in.  

Det samhällsekonomiska läget påverkar efterfrågan och betalningsvilligheten bland bostadssökande. I en högkonjunktur tillåter plånboken generellt att en större del går till hyreskostnader.

Kom ihåg att hyran måste vara skälig

Oavsett av vilken anledning du vill hyra ut din bostad är det viktigt att du som bostadsuthyrare anger en skälig hyra. Men vad anses då vara en skälig hyra? Faktum är att det finns mängder av faktorer som påverkar detta. 

Läs mer om hur du räknar ut en skälig hyra här

Utöver att det är olagligt, och att du kan bli återbetalningsskyldig, att hyra ut en bostad med en hyra som överskrider den skäliga nivån finns det ett flertal andra anledningar till att du bör följa rekommendationerna. En väldigt avgörande sådan är att du som uthyrare kan öka dina chanser om att få bostaden uthyrd. 


Sedan starten 2013 har vi hjälpt tusentals uthyrare till en trygg bostadsuthyrning. Efter att du påbörjat en kostnadsfri annons kommer våra hyresexperter att hjälpa dig hitta rätt hyresnivå för just din bostad innan den publiceras. 

Skapa en kostnadsfri annons

 

Hyresguiden