Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Expertens tips: Så får du ett andrahandskontrakt – och undviker bedrägerier

Vill du hitta ett andrahandskontrakt på ett tryggt sätt? Samtryggs hyresexpert Alice ger sina 5 bästa tips som maximerar dina chanser till ett kontrakt.

Skapa ett kostnadsfritt konto som bostadssökande och få information när nya objekt blir tillgängliga


1. Bredda sökområdet

Har du siktat in dig på ett visst område där du vill bo? Vi rekommenderar att du utökar sökområdet för att öka dina chanser att hitta en bostad. I storstäderna, speciellt i Stockholm, kan det vara svårt att hitta bostad i innerstaden eller en viss stadsdel. Däremot fungerar kommunikationerna och lokaltrafiken oftast mycket bra och därför förflyttar du dig snabbt och smidigt även om bostaden ligger lite längre bort än du tänkt dig.

2. Sök efter en större bostad

Det är extra stor efterfrågan på mindre bostäder som ettor och tvåor. Överväg därför att söka efter en större bostad – t.ex. tillsammans med kompisar. Med en större lägenhet får du samtidigt tillgång till ett större kök och större ytor.

3. Ge ett gott intryck

Konkurrensen om vissa bostäder kan vara hård och därför är det viktigt att du presenterar dig själv på ett korrekt och fördelaktigt sätt. Förklara varför du söker efter en bostad och ge information om dig själv – t.ex. sysselsättning och intressen. När du hittat en bostad som du är intresserad av – var trevlig och artig i din kommunikation med hyresvärden.

4. Ha tålamod

Även om det i stunden kan kännas hopplöst – ge inte upp! Genom att vara konsekvent och ge det tid, kommer du att hitta en bostad förr eller senare. Kanske behöver du på kort sikt välja en annan bostadsform eller annan plats än du tänkt dig.

5. Betala aldrig deposition i förskott 

Andrahandsmarknaden är tyvärr fylld av bedragare och oseriösa aktörer. Betala aldrig en deposition på hyran i förskott – detta är ett vanligt knep för att lura desperata bostadssökande. 


Genom att helt kostnadsfritt registrera dig som bostadssökande hos Samtrygg och ha en uppdaterad profil ökar du chanserna att hitta ett andrahandskontrakt. När du hyr bostad genom Samtrygg kan du hyra depositionsfritt och du undviker förskottsbedrägerier. Dessutom får du en speciellt framtagen andrahandsförsäkring, trygga hyreskontrakt och personlig service under hela hyresperioden.

Vill du kostnadsfritt få information när nya objekt blir lediga? 

 

Vi har hundratals lediga bostäder – hitta ditt nya boende nu!
Hyresguiden