Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

Marcus blev blåst – nu vill han hjälpa andra

 – Vad fan gör jag nu? tänkte Marcus när han desperat stod på gatan utan någonstans att bo. Trots att han hade varit extremt noggrann med att granska hyresvärden och hyresavtalet innan han skulle flytta in i sin nya lägenhet blev han bedragen utan dess like. Nu vill han hjälpa andra slippa hamna i samma knipa.

 

Kolla in! Här är funktionen där du tryggt & enkelt kan beräkna vilken hyra du kan ta för din bostad.

Marcus gick på moln. Han skulle flytta hemifrån med sin flickvän och hade under sommaren sparat ihop pengar för att ha råd till den deposition som skulle betalas innan inflytt. En viktig milstolpe för Marcus som sett fram emot flytten under en lång tid.

Han kände väl till att bostadsmarknaden är förenlig med osäkerhet och att risken för att råka ut för en bedragare är stor i synnerhet när man som hyresgäst konkurrerar på en tuff marknad med stor efterfrågan och begränsat utbud.

Tips! Läs hur du undviker att bli lurad på depositionen och att hamna i problem när du flyttar in i din nya bostad.

Medveten om riskerna bad Marcus sin pappa om råd hur han skulle gå tillväga för att säkerställa att inget skulle gå snett – och Marcus gjorde alla rätt: Han besökte bostaden och granskade noggrant hyresavtalet samt kollade att uthyrarens legitimation stämde överens med hyresavtalet. Han ringde till och med upp till fastighetsägaren och verifierade att det var personen på kontraktet som hyrde lägenheten i första hand.

Han kände sig säker och efter den noggranna efterforskningen betalade han in två månaders deposition till hyresvärden via bank. Men när dagen var kommen och han skulle flytta in i sin nya bostad stod Marcus och hans flickvän samt 13 andra hushåll förvirrat ute på gatan framför porten – samtliga 14 hushåll hade blivit lurad på två månaders deposition.

 

”Trots alla rätt blev jag lurad på depositionen och såg aldrig pengarna igen”

 

Marcus fick aldrig flytta in i lägenheten och fick aldrig tillbaka sin deposition. Det visade sig att hyresvärden hade gjort ett  identitetsbedrägeri och bott olovligt i bostaden i andra hand. Trots att Marcus gjort alla rätt med att försöka verifiera bostadsuthyrningen innan inflytt blev han grundlurad och behövde desperat lösa en ny boendesituation. Något som blev både kostsamt och svårt.

Han gjorde efterforskningar och kunde konstatera att han inte var ensam – 1 av 10 hyresgäster blir lurad på förskottsbetalning eller deposition. Händelsen låg och grämde Marcus i många år – hur kunde man skapa bättre förutsättningar på en osäker marknad förenlig med stora risker?

Denna mardrömshistoria blev så småningom grundidén till varför Samtrygg skapades – Marcus ville skapa bättre förutsättningar på en dysfunktionell marknad och säkerställa att ingen annan råkar ut för det som han en gång gjorde. Samtrygg skapades utifrån grundidén att inga förskottsbedrägerier eller bedragare ska få existera på en samlad marknadsplats. Med detta som utgångspunkt har Samtrygg utvecklats och tar idag ett helhetsgrepp över många av de problem som marknaden kantas av. Samtrygg ger hyresvärdar och hyresgäster rätt förutsättningar att skapa trygga och smidiga bostadsuthyrningar – allt för att säkerställa att ingen annan ska behöva dra Marcus hårda lärdom och bli lurad på depositionen.

Läs mer: “Vad gör jag om något går snett?”

Hyresguiden