Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Viktiga tips om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? För att din uthyrning ska bli så lyckad som möjligt har vi här sammanställt viktig information om hur man bäst förbereder sig inför att hyra ut sin lägenhet. Särskilda regler gäller exempelvis beroende på om du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand eller en bostadsrätt i andra hand. Här nedan har vi samlat information om vad som skiljer de olika bostadsformerna åt när du ska ansöka om tillstånd för att få hyra ut i andra hand.

 

Hyresrätt

För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand krävs ett godkännande från din hyresvärd.  För att din hyresvärd ska ge dig tillstånd krävs det att du har beaktansvärda skäl till att hyra ut din hyresrätt. Beaktansvärda skäl kan beskrivas som viktiga och väsentliga anledningar. Dessa skäl ska visa att du inte kommer använda hyresrätten som bostad under en viss tid, men att du i framtiden kan komma att ha användning av den. Att hyra ut ur rent vinstsyfte är till exempel inte ett tillräckligt bra skäl för att få hyra ut hyresrätten.

Vill du veta mer om hur det går till när man ansöker om tillstånd? Läs om hur du går tillväga för att få tillstånd att hyra ut i andra hand.

Vanliga beaktansvärda skäl:

 • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort – Om arbetet eller studierna ligger mer än 8 – 10 mil från bostaden och/eller överstiger en halvtimmes resväg om dagen, enkel väg.
  Tillstånd bör beviljas upp till ett år.
 • Längre utlandsvistelse – Om vistelsen är betydligt längre än en kort semester.
  Tillstånd borde beviljas från fyra månader upp till ett år.
 • Särskilda familjeförhållanden. – Om du exempelvis vill prova sambolivet med en ny partner i en annan bostad än uthyrningslägenheten.
  Tillstånd bör ges upp till ett år i taget, i max tre år.
 • Ålder eller sjukdom– Om du måste läggas in på sjukhus eller annat tillfälligt boende på grund av ålder eller sjukdom.
  Tillstånd bör beviljas upp till ett år i taget, i max två år.

Vad som bedöms som beaktansvärda skäl är inte alltid glasklart, i varje enskilt fall behöver man göra en bedömning. Listan ovan är alltså inte fullständig utan ger exempel på vanliga anledningar som bör bedömas som beaktansvärda skäl.

Så länge du har en tillräckligt bra anledning till att inte kunna bo kvar i lägenheten under en tid, men samtidigt vill behålla hyresrätten ska det inte vara några problem att få tillstånd från hyresvärden.

Om din hyresvärd skulle neka din ansökan om uthyrning i andra hand kan du överklaga beslutet hos Hyresnämnden. Om Hyresnämnden anser att du har beaktansvärda skäl får du hyra ut hyresrätten trots att din hyresrättsförening har sagt nej. I normala fall ger Hyresnämnden tillstånd att hyra ut i andra hand ett år i taget, därefter får du ansöka om ett nytt tillstånd.

Bostadsrätt

För att få hyra ut din bostadsrätt i andra hand krävs det att du får ett godkännande av din bostadsrättsförening. Det får du genom att lämna en ansökan till föreningen där du kan uppvisa skäl för att hyra ut din lägenhet. Tidigare har man behövt beaktansvärda skäl (som vid uthyrning av hyresrätter), men nu krävs det endast att du har skäl. Detta gäller efter en lagändring för andrahandsuthyrning av bostadsrätter som trädde i kraft den 1 juli 2014, vilket gör det lättare att hyra ut i andra hand. Ibland gör bostadsrättsföreningen även en bedömning på andrahandshyresgästens skötsamhet för att godkänna uthyrningen. Nedan har vi listat det som anses vara giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand:

 • Samboende: Om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
 • Arbete, studier, värnplikt eller vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
 • På grund av sjukdom
 • När du hyr ut till dina egna barn
 • När du hyr ut till närstående
 • Om du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget

Lagändringen innebär också att din bostadsrättsförening har rätt att ta ut en avgift från dig när du hyr ut lägenheten, under förutsättning att detta tydliggörs i föreningens stadgar. Om en sådan avgift tillkommer har du rätt att erlägga det på hyran som du tar av din hyresgäst.

Läs mer om vad du ska tänka på när du hyr ut i andra hand i vår guide för uthyrare

 

Pssst, glöm inte att det finns lagar som reglerar vad du kan ta i andrahandshyra. Vår smarta funktion Hyreskalkylatorn hjälper dig att sätta rätt hyra. Hyreskalkylatorns beräkning bygger på tidigare uthyrda bostäder med Samtrygg.

 

Hyresguiden

Vi använder cookies för förbättrad användarupplevelse. Genom att klicka okej, godkänner du våra villkor för cookies. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.