Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyra ut till sin kompis kompis, det är väl tryggt?

Funderar du på att hyra ut din bostad till din kompis kompis? Till din arbetskollegas dotter eller kusins tjej? Många som hyr ut gör det till någon de känner eller till en bekants bekant. Det kan kännas tryggt och enkelt till en början – ni känner ju nästan varandra. Men när något går snett finns ofta varken hängslen eller livrem. Här följer några tips och råd kring uthyrning av din bostad.

Hitta rätt hyresgäst

Vikten av att hitta rätt hyresgäst är A och O när man planerar att hyra ut sin bostad. Du vill känna dig trygg med att bostaden är i goda händer. Samtidigt är det svårt som privatperson att försäkra sig om vem det är man faktiskt hyr ut till. Har man otur kan det leda till såväl försenade eller uteblivna betalningar som skador utan ersättning. Sådana situationer kan dessutom försvåras än mer av halvpersonliga relationer.

Samtrygg fungerar som en brygga och sköter till exempel in- och utbetalningar av hyran, så du slipper håll koll på och påminna om att den ska betalas. Vi har upp till 12 månaders hyresgaranti i det fall hyresgästen uteblir med betalningarna, så du alltid kan känna dig säker på att få betalt. Samtliga bostadssökande är också verifierade för att skapa största möjliga trygghet för alla parter. Så oavsett om du hyr ut till en bekants bekant eller någon du inte har en relation till, hjälper vi till genom hela uthyrningsprocessen.

Om något händer

Det är viktigt att se över sina avtal och försäkringar när man ska hyra ut. Ibland är olyckan framme och då kan det vara skönt att veta att man är rätt försäkrad. Samtrygg har en specialanpassad trygghetsförsäkring som fungerar som ett komplement till en vanlig hemförsäkringen. Den täcker helt enkelt upp för sådant som hemförsäkringen inte täcker. Så om din kusins kusins treåring har ritat på väggarna med kritor, kan du känna dig trygg med att du är skyddad.

Kontrakt, lagar, regler och tillstånd – vad bör man ha koll på?

Många upplever det som krångligt och tidskrävande att förstå vilka lagar och regler som gäller för uthyrning. Vad ett hyreskontrakt ska innehålla är inte alltid helt enkelt. Det gör att vissa struntar i att skriva ett avtal, eller att avtalet inte innehåller alla relevanta delar. Vanligast är det bland människor som upplever sig känna varandra, det känns helt enkelt inte nödvändigt. 

Skriv ett avtal, oavsett vem du hyr ut till. Allt annat är en alltför stor risk. Om någonting trots allt skulle gå fel är det både skönt och bra att ha ett avtal att luta sig mot. 

Samtrygg använder standardiserade hyresavtal som är utformade av juridisk expertis. De är dessutom enkla att anpassa till varje specifik situation och olika boendeformer, alltifrån bostadsrätt till hyresrätt, inneboende och hus. På så vis slipper du själv hålla kolla på vad som behöver ingå i hyresavtalet samtidigt som du, och din hyresgäst, kan känna er trygga under hela uthyrningen.

Funderar du på att hyra ut din bostad? Hos Samtrygg är det enkelt att skapa ett konto och som uthyrare får du kostnadsfritt tillgång till vårt Trygghetspaket som som bland annat inkluderar betalningsgaranti, trygghetsförsäkring, verifierade hyresgäster och personlig service. Skapa ditt konto här och räkna ut vad du kan ta i hyra via knappen nedan!

Hyresguiden