Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyra ut radhus – detta ska du tänka på

Äger du ett radhus som du funderar på att hyra ut? Här kommer några tips på vad man bör tänka på vid uthyrning.

Upplåtelseform

Vilken upplåtelseform har ditt radhus? Är det äganderätt, tomträtt eller tillhör det en bostadsrättsförening? Är det tomt- eller äganderätt så behöver du inte ansöka om tillstånd. Däremot finns det regler gällande hyressättningen och att denna måste vara skälig och i linje med vad lagen säger. Hyran ska inte överstiga dina kapital- och driftskostnader samt vara kostnadsbaserad. Tillhör ditt radhus istället en bostadsrättsförening behöver du ansöka om tillstånd för att få hyra ut.

Se till att hitta en lämplig hyresgäst

Att hitta en lämplig hyresgäst är A och O för att din uthyrning ska fungera bra och det är inte mindre viktigt när det gäller uthyrning av ett radhus i andra hand. Fundera över vilka kvaliteter du efterfrågar hos den som ska hyra din bostad och förklara sedan för hyresgästen vad du förväntar dig. Hur är det med rökning, husdjur, skötsel av bostaden och så vidare. Hyresgästens betalningsförmåga är en annan viktig aspekt att ta i beaktning. Hyr du ut ditt boende via Samtrygg tar vi en kreditupplysning och ger dig rekommendationer på den hyresgäst som du valt. Allt för att det ska bli så bra som möjligt. Skulle det ändå vara så att hyresgästens betalningsförmåga förändras, täcker Samtrygg hyresbetalningarna i två månader.

Skriv ett avtal

Att skriva ett korrekt hyresavtal, besiktningsprotokoll samt en nyckelkvittens är viktigt för både dig som uthyrare och för hyresgästen. Det gör det tydligt vilka villkor som gäller och minskar risken för eventuella framtida problem och oklarheter. Hyr du ut ditt radhus möblerat kan även en inventarielista vara bra att ta fram där alla saker som finns i bostaden listas upp. Hyr du ut via Samtrygg tar vi fram all nödvändig dokumentation som krävs. 

Se över dina försäkringar och avtal

Det är viktigt att ha en giltig hemförsäkring när du hyr ut din bostad. På samma sätt är det även viktigt att hyresgästen har en giltig hemförsäkring. Samtrygg rekommenderar Hedvig som erbjuder hemförsäkring utan bindningstid. Läs mer om tjänsten och hur du tecknar här.

Se även över andra avtal och abonnemang som du har kopplade till bostaden du ska hyra ut och om du eventuellt behöver göra några förändringar.

Om du hyr ut genom Samtrygg hjälper vi dig med allt från att hitta rätt hyra, till att utforma annonsen och hitta din kommande hyresgäst. Vi förser dig med, förutom trygga hyresavtal framtagna av vår jurist, även all övrig dokumentation som inventarielistor och nyckelkvittens. Dessutom får du bl.a. garanterade hyresbetalningar och en kompletterande försäkring. Det är kostnadsfritt att skapa en annons och att använda våra tjänster för dig som uthyrare.

 

Hyresguiden