Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

5 viktiga tips när du hyr din första lägenhet

Att flytta hemifrån är en otroligt spännande milstolpe – men det finns mycket inför den första flytten som är viktig att tänka på. För att underlätta för dig som är ny på bostadsmarknaden har vi samlat några punkter med praktiska detaljer som är lätta att glömma, men ack så viktiga att komma ihåg, när du ska flytta in i din nya andrahandslägenhet.

 

1. Teckna en egen hemförsäkring

Detta är en punkt som man ofta förtränger eller skjuter upp till senare eftersom det kan vara lite tråkigt och jobbigt att behöva tänka på. Se dock till att faktiskt teckna en egen hemförsäkring för din nya andrahandsbostad. Uthyrarens hemförsäkring täcker inte för exempelvis dina möbler. Det skulle vara väldigt tråkigt om något skulle hända med dina ägodelar och du står utan försäkring.

2. Anmäl ny adress

Det är lätt att missa men det blir ganska besvärligt om din post inte når dig. För att inte missa din post kan du anmäla om eftersändning hos adressandring.se så får du alla dina brev till din nya adress.

3. Besiktiga lägenheten

Mycket viktigt att göra detta tillsammans med uthyraren. Ta många bilder! Om ni har gått igenom lägenheten ordentligt tillsammans innan du flyttat in har ni båda koll på boendets skick och eventuella konflikter som uppkommer i efterhand blir lättare att lösa om allt i lägenheten är dokumenterat noggrant.

4. Upprätta ett skriftligt kontrakt

Både du och uthyraren ska läsa kontraktets alla delar ordentligt och signera det. Se till att ha varsin kopia av kontraktet så att du kan spara och ha tillgång till det signerade kontraket.

5. Begär en kopia av tillståndet

För att få hyra ut en hyresrätt eller bostadsrätt måste uthyraren ha ett godkänt tillstånd för att hyra ut bostaden i andra hand. Kräv att få en kopia av tillståndet så att du har något intyg på att uthyraren faktiskt har tillstånd att hyra ut sin bostad.

Se till att ha koll på vad som gäller för dig som hyresgäst och vad du behöver göra för att vara så trygg som möjligt när du hyr din andrahandslägenhet. Om du vill ha hjälp både före, under och efter hyresperioden kan du hyra bostad via en trygg mellanhand som Samtrygg.


Just nu har vi hundratals lediga bostäder. Hitta ditt boende nu!Vill du få information när nya bostäder som passar dig blir tillgängliga?
Registrera dig kostnadsfritt så hör vi av oss!

Hyresguiden