Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Vill du hyra en lägenhet? Här kommer fyra användbara och “hemliga” tips!

Att hitta lediga lägenheter att hyra kan vara utmanande, och då lönar det sig att vidga vyerna och vara ihärdig. Det finns smartare, och framförallt tryggare sätt än att gamla knep som att sätta upp lappar i området. Här kommer några tips som hjälper dig hitta rätt.

1. Var öppen för att pendla

Har du fastnat på ett visst område eller en viss stad? Att vilja bo i ett specifikt område är inte ovanligt, men att ha tunnelseende kan minska chansen för dig att hitta en bostad att hyra. Fundera på alternativet att bo på pendlingsavstånd. Idag är det många som pendlar från hem till skola eller hem till arbete. Tack vare bättre kommunikationsmöjligheter är detta ett bra alternativ.

2. Se över bostadsformen

Att hyra en bostad innebär inte per automatik att du måste ha en lägenhet, även om denna boendeform är den som associeras mest i samband med uthyrning. Om du vill hitta en bostad snabbt kan det vara en god idé att fundera på alla olika bostadsformer. Kanske finns det ett hus till uthyres och det vore kanske möjligt att att bo tillsammans med andra?

3. Var ihärdig och ge inte upp

Att helt enkelt ha tålamod och inte ge upp är kanske inte ett oväntat tips, men däremot ett desto viktigare sådant. Genom att vara ihärdig kommer du att hitta en bostad som passar just dig. Eventuellt kommer du att behöva tumma på förväntningarna och ett temporärt boende under tiden. 

4. Sök bostad genom Samtrygg 

Att gå via bostadsköer kan ta en evighet och hjälper inte om du behöver en bostad omgående. Genom att ha en uppdaterad profil med rätt sökkriterier hos Samtrygg får du info om nya bostäder – först av alla. Lägg lite extra krut på profilen – då skiljer du dig ur mängden och ökar chanserna för att hyresvärden väljer just dig! Att skapa en profil som bostadssökande är kostnadsfritt.

Att hyra på egen hand kan innebära risker

Bristen på hyresbostäder har tyvärr gjort att allt fler lurendrejare drar nytta av människor som är i behov av en bostad. Väljer du att hyra på egen hand är det viktigt att du är medveten om riskerna som detta kan innebära. Det är tyvärr inte ovanligt att uthyraren vill ha en förskottsbetalning på bostaden och efter att du har skickat över pengarna är personen (och bostaden) som bortblåst. Ett annat vanligt sätt att lura människor är genom att ta ut riktiga ockerhyror. Genom Samtrygg behöver du inte oroa dig för att du ska “köpa grisen i säcken” och stå med flyttkartonger redo, utan att få en bostad att faktiskt flytta in i.


Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden