Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Värdefulla tips när du söker andrahandsbostad

Som bostadssökande konkurrerar du med många andra om de lediga lägenheter som finns, och det kan vara svårt att veta vad du ska göra för att lättare och snabbare hitta en som passar just dig. Genom att ta hjälp av några viktiga tips och tricks har du större chans att hitta en andrahandsbostad både enklare och snabbare.

Vill du hyra en bostad snabbt och säkert? Skapa en profil här och sök bland över 400 objekt till uthyrning i andra hand.

Om du är en av alla de som söker andrahandsbostad har du säkerligen upplevt att det både kan vara krångligt och tidskrävande att hitta rätt i andrahandsmarknadens djungel. För att öka dina chanser och förenkla processen betydligt när du söker andrahandsbostad gäller det att vara medveten om några viktiga aspekter.

Stockholm

Störst konkurrens i storstäderna    

Det spelar stor roll vilket område du väljer att söka andrahandsbostad i. Den största konkurrensen för andrahandslägenheter finns i storstäderna, speciellt i Stockholm. En av orsakerna till detta är de jobbmöjligheter som storstäderna erbjuder vilket lockar många människor.

Det är därför viktigt att vara medveten om att konkurrensen är hög när du söker bostad i en av storstäderna. Det är aldrig fel att testa din lycka och söka efter en bostad där, men se till att inte begränsa din sökning till endast de mest attraktiva områdena.

För att öka dina chanser att hitta boende är det därför bra att inkludera områden utanför storstäderna i din sökning. Det finns många mindre orter med bra kommunikationer till de större städerna där det kan vara betydligt lättare att få erbjudande om bostad. Se därför till att inkludera flera olika typer av områden i din sökning.

1:or och 2:or mest populära        

Många bostadssökande vill helst ha en lägenhet som är en 1:a eller 2:a. En- och tvårumslägenheter är mycket populära, och detta betyder även att trycket på dem är högt.

En bra taktik är därför att söka större bostäder, både lägenheter, radhus och villor, som har tre eller fler rum. Eftersom efterfrågan på större bostäder är lägre ökar dina chanser att få en.

Med en större bostad kommer i regel också en högre hyra. För att ha råd med en större bostad är det bra att fundera på att hyra tillsammans med någon så att ni kan dela på hyran. På detta sätt får du tillgång till fler och större bostäder.

hund
Husdjur                                                                                                                                            

Om du har husdjur kan det vara extra svårt att hitta en passande andrahandsbostad. Det finns många hyresvärdar som inte vill ha en hyresgäst med husdjur i sin bostad, hyresvärdar som är allergiska mot djur eller negativt inställda eftersom det kan öka risken för slitage på möbler eller att grannar störs.

Genom att ha ett brett sökområde och vara ute i god tid innan det är dags att flytta får du ett stötte urval av boenden och ökar därmed dina chanser att hitta ett boende där din fyrbenta vän också är välkommen.

Krävs både tid och engagemang                                                                                                 

Det tar mycket tid och engagemang att hålla reda på och gå igenom alla andrahandsbostäder som dagligen blir tillgängliga, för att hitta ett boende som passar just det du söker.

För att underlätta för dig och spara tid kan du ta hjälp av matchningstjänster som vissa företag tillhandahåller. Detta går ofta till så att du registrerar ett konto och specificerar vad du letar efter. Därefter får du förslag på bostäder som kan passa dig.

På det här sättet slipper du stå i långa bostadsköer och blir snabbt medveten om bostäder som kan passa dig, samtidigt som du slipper gå igenom onödiga objekt som du ändå inte är intresserad av.

Vill du få förslag med bostäder som kan passa dig? Skapa profil som bostadssökande hos Samtrygg och få matchningmail med lediga bostäder

Var alltid försiktig!                                                                                                                    

Kom ihåg att alltid vara försiktig när du söker boende i andra hand eftersom bedrägerier tyvärr är väldigt vanliga på andrahandsmarknaden. I en undersökning som Boverket gjort bland hyresgäster som bott i andra hand hade över hälften av de svarande kommit i kontakt med någon form av bedrägerier eller oseriösa uthyrare.

För att undvika bedrägerier ska du bland annat se till att aldrig betala något innan du fått se bostaden och vara noga med att upprätta ett ordentligt kontrakt. Gör du detta har du kommit en bra bit på vägen för att undvika att problem dyker upp senare.


Sedan starten 2013 har Samtrygg haft tusentals nöjda uthyrare och hyresgäster över hela Sverige. För att göra andrahandsuthyrning så tryggt som möjlig har vi tagit fram Trygghetspaketet som bl.a. innehåller en speciellt framtagen andrahandsförsäkring, trygga hyresavtal, hyresgaranti och personlig service genom hela hyresperioden. Hyresgästen har dessutom möjlighet att hyra bostad utan att betala deposition.  Skapa en kostnadsfri profil och ta nästa steg till en trygg andrahandsupplevelse idag!

Hyresguiden