Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Studentguide: Hitta bostad i Uppsala utan att stå i kö

Ska du börja plugga i Uppsala i höst? Grattis, du kommer bo i en stad med ett unikt studentliv och oändligt med möjligheter. Att hitta bostad samtidigt som alla andra studenter också ska hitta någonstans att bo kan kännas svårt, men var lugn, med våra tips om hur du hittar studentbostad i Uppsala utan att stå i kö kommer hjälpa dig.

Bo utanför stan

Oftast är det enklare att hitta boenden lite utanför Uppsala. Du behöver inte bo exakt vid skolan eller i innerstan utan ibland är det lättare att hitta boende en bit utanför Uppsala. Ska du flytta till Uppsala från Stockholm fungerar det även smidigt att pendla från Stockholm.

Leta lägenhet tillsammans med andra

Känner du fler som ska börja plugga i Uppsala eller har du hittat fler som söker boende i Uppsala? Leta efter en större lägenhet som ni tillsammans kan dela på. Detta blir både roligt och kan kännas mindre ensamt, speciellt i början av din tid i Uppsala. Det är även kul att lära känna studenter från andra linjer på universitetet.

Leta inte bara lägenhet

Med CSN som budget har det gjort att många letar efter rum att hyra istället för en egen lägenhet. Att hyra rum och bo inneboende är en kul erfarenhet eftersom du kommer bo tillsammans med din hyresvärd, som oftast är lite äldre och du kan få hjälp med till exempel hur du ska hitta i Uppsala eller närmsta vägen att ta sig till skolan. Se bara till att hitta en hyresvärd som du tror du kan trivas med, eftersom ni kommer dela på boytan. 

Ska du hyra av en kompis kompis? Läs då om att hyra av en kompis kompis, vad man ska tänka på och varför det lönar sig att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning.

Bo i kollektiv eller korridor

Många studenter väljer också att bo i korridorsrum eller i kollektiv vilket både är är både ett billigt och roligt sätt att lära känna andra studenter. Bor du i korridor har du ett eget rum och delar kök med ett visst antal studenter. I ett kollektiv bor man oftast ett visst antal studenter i ett hus där alla har varsitt rum men delar på de sociala ytorna såsom kök och vardagsrum. Oftast kan lediga korridorsrum eller kollektiv hittas i olika facebookgrupper för studenter. 

Håll dig uppdaterad

Gå med i Facebookgrupper om bostäder i Uppsala och studentsidor. Det finns alltid någon som hyr ut ett rum eller en lägenhet. Uppsala är en studentstad så bostäder blir tillgängliga hela tiden när det är utbytesterminer eller någon som har tagit examen. Om du hyr av en bekant var då noga med att ha koll på hur allt ska fungera och ta hjälp av en mellanhand för att försäkra dig om att det går rätt till.

Hos oss på Samtrygg hittar du flera lediga bostäder och rum i Uppsala. Gör ett kostnadsfritt konto hos oss här och börja leta efter en bostad direkt.

 

Hyresguiden