Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så undviker du förskottsbedrägerier när du ska hyra bostad

Det är tyvärr inte ovanligt att bostadssökande blir lurade till att betala förskottshyror – till bostäder som inte finns tillgängliga för uthyrning. Vi har samlat några viktiga punkter som hjälper dig undvika förskottsbedrägerier och istället ger dig en trygg och smidig bostadsupplevelse.

I veckan rapporterade SVT om en ny våg av förskottsbedrägerier i norra Sverige. I dessa fall var det främst studenter blivit ombedda att logga in på BankID och på så sätt kom bedragarna in på de drabbades konton och kunde göra överföringar. Bostadsbristen, som är extra påtaglig i stor- och studentstäder bidrar tyvärr till förekomsten av bedragare som vill utnyttja pressade bostadssökande. 

4 tips för att undvika förskottsbedrägerier

Vi brinner för trygg bostadsuthyrning och vi har därför samlat våra 4 bästa tips för att undvika förskottsbedrägerier.

  1. Logga inte in på Bank-ID på en okänd persons begäran
  2. Betala inte hyror i förskott innan du sett lägenheten
  3. Försäkra dig om att hyresvärden har tillstånd att hyra ut bostaden
  4. Använd en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning när du hyr bostad

För att råda bot på den otrygga bostadsmarknaden har vi på Samtrygg tagit fram Trygghetspaketet som bl.a. innebär att att hyresgäster kan hyra depositionsfritt. Dessutom tar både hyresgäster och hyresvärden del av vår speciellt framtagna trygghetsförsäkring och bägge parter har tilllgång till personlig service under hela hyresperioden.


Samtrygg är en trygg marknadsplats för bostadsuthyrning som sedan starten 2013 haft tusentals nöjda uthyrare och hyresgäster. Just nu har vi hundratals lediga bostäder. Hitta ditt drömboende på tryggt och enkelt sätt redan idag!

Hyresguiden