Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Har du din fasters kompis kollega som hyresvärd? Därför lönar det sig att hyra bostad på en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning

Ska du hyra bostad av din fasters kompis kollega? Din svärmors syster eller kusins kille? Många som hyr bostad gör det av någon som de redan känner eller av en kompis kompis. Just för tryggheten av att veta vem hyresvärden är. Samtidigt kan det också skapa en del problem då viktiga åtgärder såsom hyresavtal ofta hoppas över just på grund av att ni redan känner varandra. Vi har därför tittat närmare på några de viktigaste delar för dig som planerar att hyra bostad.

Vikten av en seriös hyresvärd

Att hitta en seriös hyresvärd att hyra bostad av är en av grundstenarna för en lyckad bostadsuthyrning. Tyvärr finns det många oseriösa aktörer där ute vilket gör att många istället föredrar att hyra av någon de redan känner eller är bekant med. Det kan vara en kusins kompis eller Facebook-bekants bror. Till en början kan det kännas som ett tryggt och bra alternativ, då ni praktiskt taget redan känner varandra. Men i många fall hoppar man över att skriva hyreskontrakt eller se till att de tillstånd som behövs för uthyrningen finns. Uppstår problem och man till råga på allt har en relation till varandra kan situationen bli ännu mer obekväm.

Samtrygg fungerar som en länk mellan hyresgäst och uthyrare och ser till så att de tillstånd och avtal som krävs finns. Samtliga hyresvärdar är även verifierade och vi kräver aldrig någon deposition om du är kreditvärdig, allt för att det ska vara så tryggt som möjligt för både dig och uthyraren. Så oavsett om du hyr av en kompis kompis eller någon du inte har en tidigare relation med, lönar det sig att kolla in en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning såsom Samtrygg.

Hyreskontraktet är A och O

Det kan vara krångligt att veta vad ett hyreskontrakt ska innehålla och därför hoppar många över detta steg. Extra vanligt är det mellan personer som redan känner varandra då man anser det som onödigt och tidskrävande. Skriv alltid ett hyreskontrakt, annars tar både du och uthyraren en stor och onödig risk. Om någonting skulle gå snett är det skönt att ha ett avtal att luta sig tillbaka mot.

Samtrygg använder standardiserade hyresavtal framtagna av juridiska experter. Avtalen är enkla att anpassa efter olika situationer och boendeformer, såsom bostadsrätt, hyresrätt, hus eller inneboende. På detta sätt behöver du inte sätta dig in i vilka lagar och regler som gäller. Vi sköter jobbet åt dig – så både du och hyresvärden kan känna er trygga.


För att skapa en tryggare marknad för bostadsuthyrning agerar Samtrygg som en brygga mellan hyresgäst och uthyrare. Genom vårt Trygghetspaket behöver du som bostadssökande aldrig betala någon deposition (om du är kreditvärdig), Samtrygg hanterar både in- och utbetalningar av hyra och minskar på så sätt risken för bedrägerier samt att våra jurister tagit fram säkra hyresavtal för att din hyresperiod ska bli så trygg och smidig som möjligt. Det är självklart kostnadsfritt att skapa en profil och oss! Ta del av alla våra lediga bostäder och skapa en profil här!

Hyresguiden