Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Så fotar du din lägenhet bäst inför visning!

En av de mest väsentliga delarna när du ska skapa och publicera en attraktiv annons är de bilder du väljer att presentera för din potentiella hyresgäst. Du vill kunna visa upp din bostad från sin bästa sida och locka så många intressanta spekulanter som möjligt. De bilder du väljer att publicera kan vara direkt avgörande när hyresgäster ”fönstershoppar” bland många andra bostäder till uthyrning. Med några enkla tips lär vi dig hur du bäst fotograferar din bostad inför annonsering av uthyrning.

1. Städa ordentligt

Viktigast av allt är din bostad ser ren och prydlig ut på bilderna. Se till att bostaden är ordentligt städad. En ostädad bostad avskräcker troligen många intressanta hyresgäster. Det är små detaljer med din städning som kan spela stor roll hur din lägenhet uppfattas. Vem skulle vilja flytta in i en bostad som ser ostädad ut? Puffa soffor, torka av och putsa, lägg på överkast på sängen, göm undan elektronik-sladdar, ställ skor prydligt eller städa undan dem helt. En tumregel är att städa undan mer än du tror, finns det luft och tomrum i lägenheten skapar det en känsla av att bostaden är rymlig då bilder annars har en tendens att förminska bostaden om det är för mycket prylar och möbler i vägen.

För mycket detaljer distraherar och gör att bilderna blir sämre. Du vill skapa en hemtrevlig känsla men samtidigt ge din potentiella hyresgäst chansen att fantisera hur hen kan skapa sitt egna hem i din bostad.

 fotograf

2. Behöver du verkligen visa allt? – Tänk igenom vad som står framme

Mycket av våra personliga tillhörigheter görs bäst om de göms undan eller städas bort helt vid fotografering. Tänk igenom en extra gång om saker verkligen behöver stå framme vid fotografering: personliga fotografier, tvättkorg, räkningar på bordet etc.

Det är självfallet bra att visa så mycket som möjligt av bostaden men tänk igenom den extra gång vad som egentligen skapar mervärde för din potentiella hyresvärd. En städad garderob kan vara värdefullt för en hyresgäst att ta del av för att kunna se vilka förvaringsutrymmen som finns i lägenheten, medan exempelvis en städskrubb full med saker kan vara onödig att visa, utan det utrymmet kan med fördel endast beskrivas i textform i annonsen.

3. Släpp in ljuset!

När man fotar sin bostad är det enormt fördelaktigt att kunna använda ljuset rätt. Fotar bostaden gör du bäst under dagtid då det fina ljuset naturligt etablerar sig i bostaden. Ett bra ljus är A och O och gör att din bostad uppfattas som både inbjudande och iögonfallande. I vissa rum kan du även behöva addera belysning för att skapa en bättre känsla och eventuellt även framkalla en varmare känsla.

Det krävs mycket och framförallt fint ljus när du ska sälja in din bostad! Pröva dig fram, ibland kan ljuset se helt annorlunda ut i verkligheten mot hur det sen fastnar på bild. Då kan du behöva addera eller ta bort ljus för att kompensera önskade effekter och skapa en behaglig känsla.

4. Utnyttja rummet!

Vart du väljer att placera dig i rummet när du fotar har betydelse. Allra bäst blir bilderna om du väljer att fotografera från hörnen så du naturligt får med så mycket av rummet som möjligt på varje bild. På så sätt stärker det en illusion om ett öppet och luftigt rum och gör det lättare för din potentiella hyresgäst att få en bra överblick över hur bostaden ser ut. Det är bra att lägga upp många bilder på din bostad men se till att varje bild ger mervärde.

Det kan även vara viktigt att tänka igenom hur du väljer att placera kameran i rummet när du fotograferar. Du använder med fördel ett stativ när du fotograferar din bostad och en bra tumregel är att fotografera i navelhöjd för bästa perspektiv. Undantaget köket där du med fördel gärna placerar kameran lite högre än höfthöjd.


Funderar du på att hyra ut en bostad? Testa Samtryggs Hyreskalkylator för att räkna ut en ungefärlig hyra för din bostad. Det är helt  kostnadsfritt att skapa en profil som uthyrare och hyra ut via Samtrygg och hjälper dig med allt från att skapa annons till att hitta rätt hyresgäst och skriva kontrakt. Vårt Trygghetspaket som alltid ingår inkluderar bl.a. en andrahandsförsäkring, garanterade hyresbetalningar och personlig service genom hela hyresperioden.

Hyresguiden