Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Passiva inkomster del 3: Hyra ut fritidsboende

Ett fritidshus eller semesterboende ger dig ett skönt avbrott från den hektiska vardagen, men det kommer ofta till ett högt pris. Varför inte hyra ut fritidsboendet under perioder när du själv inte befinner dig där? I den tredje delen av artikelserien om passiva inkomster får du bekanta dig med hur det fungerar att hyra ut ett fritidshus

Vad är en skälig hyra för ett fritidsboende?

Uthyrning av fritidsboende följer privatuthyrningslagen, förutsatt att du själv äger bostaden. Lagen gör att prissättningen är friare än tidigare, men hyran ska vara skälig. Det innebär att summan inte ska överstiga dina kapital- och driftkostnader. Med hjälp av Samtryggs Hyreskalkylator och hyresguide kan du få hjälp med att sätta en skälig hyra för fritidshuset. 


Skatt och försäkring vid uthyrning av fritidshus

Att hyra ut fritidsboendet kan bli en skattefri affär. Du får nämligen hyra ut ditt fritidsboende eller semesterhus skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Därutöver tillkommer ett extra avdrag på 20 procent av bruttointäkterna. Vid högre hyresintäkter får du betala skatt på 30 procent. Om du har en hem- och villaförsäkring eller fritidshusförsäkring kan den gälla även när hyresgästen befinner sig i huset, men det är inte säkert. Kolla därför detta med ditt försäkringsbolag. Hyr du ut genom Samtrygg får du en kompletterande trygghetsförsäkring utan extra kostnad, men denna bygger på att du har en befintlig försäkring.


Sätt upp förhållningsregler

För att minska risken för missnöje och konflikter i efterhand bör du sätta upp tydliga förhållningsregler i samband med uthyrningen av semesterboendet. De viktigaste reglerna bör stå med i kontraktet. Andra trivselregler gällande städning, avfallshantering, ljudvolym och besök avgäster med mera kan du själv välja om du vill skriva med i kontraktet eller komma överens om tillsammans med hyresgästen.

Kom också ihåg att göra ett bra första intryck som uthyrare, till exempel genom att lägga fram rena handdukar, sängkläder och en välkomsthälsning. Gästvänlighet av detta slag ökar chanserna till fler hyresgäster!


Funderar du på att hyra ut din bostad över en period på minst två (2) månader kan du tryggt och enkelt hyra ut genom Samtrygg. På så sätt försäkrar du dig att hyran blir inbetald i tid varje månad, vår trygghetsförsäkring täcker eventuella skador som kan uppstå och du blir tilldelad en personlig hyreskonsulent som hjälper med allt från hyressättning till att hitta rätt hyresgäst och utforma hyreskontraktet. Vår kundtjänst hjälper dig dessutom genom hela hyresperioden.

Hyresguiden