Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Därför är det bättre att hyra ut än att sälja din bostad just nu

Det ser inte bra ut för den svensk ekonomi. Prognosen är att vi officiellt sätt går in i en lågkonjunktur i början av 2023. Detta har lett till att Sveriges Riksbank har höjt styrräntan under en tid, och den senaste höjningen kom i november. Höjning blev på 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Detta är för att stilla den snabbt ökade inflationen. Detta har lett till att bostadsmarknaden har blivit allt mer svajig och en sänkning i bostadspriserna. 

Bostadsmarknaden idag 

Valueguards bostadsindex Hoxswe visar att bostadspriser fortsätter att falla och i analysen såg man att priserna sjönk med hela 3% i oktober. Det är värst för villapriserna som gått ner med 3,8%, fast man inte ska undgå att bostadspriserna gått ner med 1,6%. Efter att bostadspriserna stadigt har gått upp under de senaste åren, har detta blivit en reality-check för många. 

Spekulationer & ränta

Omvärldsläget är det som påverkar bostadspriserna mest, då konjunkturen har skakats om. Den pågående höga inflationen hjälper inte heller till att stabilisera bostadspriserna. Numera säljs de flesta bostäderna för utgångspriset och kraftiga budgivningar är mycket ovanligt. Det är alltså inte läge att lägga ut sin bostad på bostadsmarknaden om man vill få ut det bästa värdet utav den. 

Räntan och framtidsförväntningarna på räntan spelar även in på de nedgångna  bostadspriserna. Om marknaden tror på fler stigande räntor framöver, finns det en stor risk för att bostadspriserna fortsätter ner. Skulle räntan fortsätta stiga, som den har gjort nu i november, kommer bostadspriserna förmodligen att sjunka. Stockholm är ofta en indikator på hur priserna kommer att utvecklas i resten av landet. I huvudstaden föll priserna på bostadsrätter med 1,7% och 3,0% på villor i oktober. 

Så hur bör man bemötta detta? 

Det finns spekulationer om att bostadspriserna kommer att återhämta sig under våren 2023, men det är som sagt spekulationer. Om du är i en situation där du funderar på att sälja din bostad på grund av diverse anledningar, finns det ett annat val, hyr ut! Genom att hyra ut din bostad kan du se över hur bostadsmarknaden utvecklar sig samtidigt som du får in en inkomst i hyra varje månad. Det är perfekt för dig som känner att du har is i magen och kan ta det lite som det kommer – istället för att stressälja.

 

Till Hyreskalkylatorn

 

Hyresguiden