Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Hyresgäster

En checklista för dig som ska låta bostaden stå tom över semestern

Ska du åka bort över semestern? Här kommer en checklista för dig som kommer att låta bostaden stå tom en kortare eller längre period.

1. Töm soporna

Säkerställ att alla sopor och förpackningar som kan börja lukta är slängda innan du åker iväg. Ingen vill komma hem till ett illaluktande hem efter semestern!

2. Vattna blommor och växter

Glöm inte att ta hand om dina gröna vänner innan du åker.Kommer du att vara borta en längre tid och du har växter som kräver kontinuerlig tillsyn kan t.ex. självvattnande krukor vara en bra lösning. 

3. Rensa kylskåpet

Ta en titt i kylskåpet och rensa sånt som kan bli gammal under tiden du är borta. Kylskåpet blir lätt en bakteriehärd som luktar illa.

4. Sänk värmen (om du åker under det kallare vinterhalvåret)

Om du kommer att vara borta en längre tid under vinterhalvåret och bostaden står tom kan det vara en bra idé att sänka värmen en aning för att spara en slant. Förslagsvis kan du sänka värmen till ca 19 grader. 

5. Stäng av och koppla ur elektriska apparater istället för låta dem stå på stand-by

Många apparater har ett standby-läge som förbrukar elektricitet. Kolla t.ex. TV, spelkonsoler, skrivare och datorer. Dessa kan enkelt bli en eltjuvar som förbrukar pengar i onödan!

6. Pausa prenumerationer, räkningar och annan eventuell post

De flesta räkningar och prenumeration sköts digitalt idag, men kolla ändå om det går att pausa tidningar eller andra tjänster som du inte behöver under tiden du är borta.

7. Meddela grannar

Har du en god relation med dina grannar kan det vara en bra idé att meddela dem att du åker bort, och kanske även be dem hålla koll på posten eller vattna blommor.


Om bostaden kommer att stå tom i 2 månader eller längre kan du hyra ut tryggt och enkelt genom Samtrygg. Du får personlig service genom hela processen och vårt Trygghetspaket som är kostnadsfritt för uthyrare inkluderar bl.a. garanterade hyresbetalningar och en speciellt framtagen försäkring. Ta första steget mot en trygg bostadsuthyrning idag!

Hyresguiden