Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Bostadsmarknaden svajar – då lönar det sig att hyra ut istället för att sälja

På en osäker bostadsmarknad väljer allt fler att hyra ut bostaden istället för att sälja. Hur ska man tänka – när lönar det sig  att hyra ut och hur ser framtiden ut? Vi reder ut begreppen och blickar mot framtiden.

Bostadspriserna gick upp och upp – speciellt i storstäderna. Optimismen har dock bytts mot osäkerhet och nu finns det många orosmoln på himlen och flera väljer nu allt flera att hyra ut sin bostad istället för att sälja.

Hyrorna fortsätter uppåt

Medan priserna för bostadsrätter svajar fortsätter hyresnivåerna stabilt uppåt. En tydlig trend är att speciellt hyrorna även utanför innerstäderna ökar stadigt. I Sveriges tre största städer är medelhyran i maj 2022:

Stockholm: 16.100 kr/mån
Göteborg: 13.800 kr/mån
Malmö: 11.320 kr/mån

Vill du veta hur mycket din bostad kan hyras ut för? Räkna ut en ungefärlig hyra med Samtryggs Hyreskalkylator

Exempelpriser på olika typer av bostäder i Stockholm i maj 2022:

1 rum och kök Stockholm (30 kvm): 11650 kr/mån
2 rum och kök Stockholm (50 kvm): 14925 kr/mån
3 rum och kök Stockholm (70 kvm): 19570 kr/mån

Räkna ut medelhyran för viss typ av bostad där du bor ?

Vad avgör om det lönar sig att hyra ut eller sälja?

Räkna först ut en lämplig hyra på din bostad. Använd t.ex. Samtryggs hyreskalkylator för att få fram en ungefärlig hyra. Den som hyr ut kan årligen göra ett skattemässigt schablonavdrag på 40 000 kr. Detta blir din intäkt medan utgifter består av ränta på lån, avgifter till föreningen (beroende på boendeform) och eventuella övriga avgifter.

Hur ser då framtiden ut? Hyresutvecklingen är stabil och går anmärkningsvärt upp även utanför innerstäderna. Bostadsbristen är fortfarande skriande och en förändring är inte i sikte. Efter en lång tid av rekordlåga nivåer börjar nu räntan stadigt gå upp och de flesta prognoserna säger att vi kommer att få se en rad höjningar framöver. Tillsammans med en allmän osäkerhet i världen är marknadsutsikterna för bostadsmarknaden just nu oviss.

Sammanfattningsvis kan det vara ett mycket bra beslut att hyra ut istället för att sälja. Privatuthyrning är tyvärr förknippat med risker, men genom att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning som Samtrygg undviker man problem som uteblivna hyresbetalningar och förstörda lägenheter.


Funderar du på att hyra ut din bostad?  Som uthyrare tar du kostnadsfritt del av Samtryggs Trygghetspaket som bl.a. inkluderar upp till 12 månaders hyresgaranti, trygghetsförsäkring och personlig service. Räkna enkelt ut en ungefärlig hyra med Hyreskalkylatorn och skapa en kostnadsfri annons.

Hyresguiden