Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter

Vad efterfrågar bostadssökande just nu? 3 trendspaningar 

Vi på Samtrygg har fingret på de bostadssökandes puls och tar i denna artikel en titt på nya trender och efterfrågemönster. Vilka typer av bostäder efterfrågas just nu?

Läget viktigt, me​​n större ytor och lugnet lockar också

Location, location, location är ett vanligt uttryck, och visst är bostadens läge fortfarande viktigt. Storstäderna lockar fortfarande och i dessa har vissa områden klart en större dragningskraft än andra. Samtidigt kan man ana förändringar vilka tar sig i uttryck i att större bostäder och nya områden efterfrågas. Tack vare att många nu har möjlighet att jobba eller studera på distans ökar t.ex. intresset för en lugnare tillvaro på landsbygden eller i mindre städer.

Längre kontrakt i regel intressantare än korta, men inte alltid

För att generalisera är en något längre hyresperiod mer intressant för flera bostadssökande. Planerar man att bo på samma plats en längre tid är det naturligt nog ett attraktivt alternativ att även hyreskontraktet sträcker sig över en längre period. I osäkrare tider ökar dock samtidigt även efterfråga på kortare kontrakt. Därför lönar sig även att hyra ut bostäder när den tilltänkta uthyrningsperioden t.ex. är mellan två och sex månader. 

Den totala efterfrågan fortfarande större än utbudet

Även om vi kan se att efterfrågan på olika typer av bostäder att hyra  till viss del förändrats är efterfrågan större än utbudet. Enligt Boverket rådde det bostadsbrist i 207 av de 288  kommuner som svarade på deras årliga enkät över bostadsmarknaden och även om byggtakten till viss del ökar kan vi ana att denna situation kommer att bestå för en längre tid framöver – speciellt i de större städerna.


Går du i tankarna att hyra ut en bostad? Samtrygg hjälper dig hela vägen till en trygg bostadsuthyrning. Skapa en kostnadsfri annons idag eller hör av dig så hjälper vi dig vidare!

Skapa en kostnadsfri annons

Hyresguiden