Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så hittar du studentboende i Göteborg – utan att stå i kö

Ska du börja plugga i Göteborg i höst? Grattis och vad kul! Göteborg är en härlig stad med en perfekt blandning av studentliv och stadsliv med massa möjligheter. När man flyttar till en ny stad eller flyttar hemifrån känns det alltid svårt att hitta boende. Men det behöver det inte vara och du behöver inte ha stått i kö i flera år för att hitta boende. Här kommer några av våra bästa tips för hur du hittar studentbostad i Göteborg!

 

Leta bostad utanför innerstan

Det är oftast svårast att hitta boende mitt inne i stan, tyvärr. Men i Göteborg är det väldigt lätt och smidigt att pendla. Både spårvagnar, express-bussar och tåg tar dig smidigt in till stan. Leta därför också efter en bostad som är lite utanför innerstan både ut mot hisingen och Mölndal. För dig som inte har något problem med att pendla kan till och med leta boende ut mot Borås. 

Var med i utlottningar av lägenhet

Så fort du vet att du har fått en plats på Universitetet du ska plugga på i Göteborg kan det vara bra att hålla sig uppdaterad. Varje år lottar studentboenden ut lägenheter till nyantagna vilket gör att du kan få en lägenhet utan att ha stått i kö. Håll dig därför uppdaterad hos studentboende-föreningar så fort du har blivit antagen så du inte missar något viktigt datum.

Leta inte bara lägenhet

Vidga dina vyer när det kommer till boende. Som student kanske man varken hittar eller har råd med en egen lägenhet. Till exempel finns det finns massvis med korridorsrum som hyrs ut, dessa behöver man oftast inte ha stått i kö så länge för plus att det finns hundratals rum. Att bo i ett kollektiv är också ett bra alternativ, då bor du tillsammans med andra personer, ni har varsitt rum och delar på de sociala ytorna som kök och vardagsrum. Det fungerar lite som en mindre variant av korridorsrum.

Funderar du på att hyra av en kompis kompis? Läs mer om att hyra av en kompis kompis här och vilka fördelar som finn av att hyra genom en mellanhand.

Bo inneboende

Det kan låta lite jobbigt att bo hemma hos en annan familj men det är faktiskt en bra erfarenhet. Du slipper bo ensam den första tiden i Göteborg och du har (oftas några äldre) personer som kan visa dig runt och berätta hur allt fungerar i Göteborg. Allt från hur man köper biljett på spårvagnen till hur du hittar närmaste matbutik. 

Bo tillsammans med andra studenter

Oftast letar man kanske efter en egen 1:a men det kan också vara en rolig ide att flytta ihop med andra studenter. Oftast är större lägenheter inte lika populära för studenter, du kan antingen hitta en annan student som söker medboenden eller själv hitta en egen lägenhet och lägg ut en annons om att du söker andra studenter att bo med. Det blir en rolig erfarenhet att bo tillsammans med andra som också pluggar och det kan vara skönt att inte behöva bo ensam. 

Hyr av andra studenter

Gå med i olika grupper, både lägenhets grupper i Göteborg men också studentgrupper, här kan andra studenter lägga upp om de hyr ut sin bostad eller letar efter någon att dela bostaden med. Det brukar även vara bra ruljans på lägenheter eftersom det alltid är någon som ska plugga utomlands eller har tagit examen. Var däremot försiktig när du hyr av en bekant eller någon du inte känner så du inte råkar ut för bedrägeri.

Hos oss på Samtrygg hittar du flera lediga lägenheter/bostäder och rum i Göteborg och området runt omkring utan att behöva stå i kö. Gör ett kostnadsfritt konto hos oss här och börja leta efter en bostad.

Hyresguiden