Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

Strängare amorteringskrav skapar oro på marknaden

Hotet om finansinspektionens skärpta amorteringskrav blev idag bekräftat av regeringen säger Dagens Industri som haft kontakt med en högt uppsatt regeringskälla. Detta är dystra nyheter för de som tänkt att sälja sin bostadsrätt i höst då ett strängare amorteringskrav tros skaka om marknaden rejält och generera i fortsatt prisfall. Det strängare amorteringskravet väntas träda i kraft mars 2018.

 

Tips! Räkna tryggt & enkelt ut vad du kan ta i hyra för din bostad med vår smarta funktion Hyreskalkylatorn.

Finansinspektionen gick i måndags ut med förslaget om att skärpa amorteringskravet för nya bolåntagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster. Detta förslag slår framförallt mot unga och oetablerade på bostadsmarknaden. Förslaget innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler.

Hoten skakar om marknaden – optimismen hos hushållen som bortblåst

Som ett resultat tror hushållen på en svagare utveckling för bostadspriserna framöver visar SvD:s bostadsindikator. Nedgången i november är den största sedan 2007. Av de tillfrågade tror 43 % på stigande bostadspriser det kommande året jämfört med 66 % föregående månad, 32 % tror på fallande priser jämfört med 16 % föregående månad. Allra mest backar boprisindikatorn i Stockholm.

Stora förlorarna av höstens prisfall

Förlorarna på den oroliga marknaden är de stora antal hushåll som redan genomfört en bostadsaffär men står kvar med sitt gamla hushåll som de inte får sålt till önskat pris. Många säljare har svårt att acceptera det nya prisläget efter en tid där miljonvinster på bostäder varit regel och inte undantag. Säljprocessen tar lång tid som ett resultat av att utbudet är större än någonsin vilket skapar halvtomma visningar och budgivningarna har svårt att komma igång. 

Drömmer du också om att flytta utomlands? Med detta smarta knep kan du hyra ut bostaden – helt utan att behöva oroa dig!

Vi hjälper dig tryggt tills affären är i hamn

Många avvaktar med att sälja sin gamla villa eller bostadsrätt trots att de genomfört en ny bostadsaffär – men slutligen måste affären till. Samtrygg hjälper dig tryggt hyra ut din bostad tills affären är i hamn!

Samtrygg är andrahandsmarknadens tryggaste mötesplats. Vi har sedan starten 2013 haft tusentals nöjda kunder och vi värnar för säkra & smidiga uthyrningar. Vår mission är att skapa en trygg och smidig andrahandsmarknad för både hyresgäster och hyresvärdar.

Hos oss kan du enkelt hyra ut din bostad medan du väntar med försäljning.

Kontakta gärna en av våra hyreskonsulenter redan idag om om hur vi kan hjälpa dig till en trygg & smidig andrahandsuthyrning medan oron på marknaden stabiliserar sig.


Samtryggs Kundservice

Mail: kuntjanst@samtrygg.se

Tel: 010 – 884 80 00 (vardagar 9-16)

 

Hyresguiden