Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter Statistik

Sjunkande byggtakt under 2018

Efter att bostadsbyggandet nådde en rekordnivå 2017 har antalet byggstarter under 2018 minskat med ca 20 procent. Detta meddelar Boverket i deras rapport Läget på bostadsmarknaden. Enligt deras prognos kommer antalet nybyggen att minska med 6 procent under 2019.

Skillnader mellan bostadsform och regioner

Mellan 2017 och 2018 minskade det totala antalet påbörjade nybyggen från 67 750 till 54 500 bostäder. Även om den generella trenden i Sverige är sjunkande kan man se skillnader mellan regioner och bostadsformer. Speciellt synlig är minskningen av byggande av bostadsrätter som minskat med över 50 procent. 

Utvecklingen varierar också regionalt inom Sverige. Den största förändringen hittas i Storstockholm där byggtakten minskat med hela 35 procent jämfört med 2017. Medan Stormalmö haft en minskning på 8 procent kan Storgöteborg uppvisa en ökning på ca 10 procent.

Bostadsbristen fortfarande omfattande

Den sjunkande byggtakten påverkar naturligt nog den rådande bostadsbristen. Enligt Boverket anger 243 svenska kommuner att de under 2018 har ett underskott på bostäder. Sett på framtiden tror 196 kommuner att de om tre år kommer att ha ett underskott på bostäder.

Bristen på bostäder är påtaglig i synnerhet för personer med funktionsnedsättning och äldre. 


Har du extra utrymme och är intresserad av att hyra ut din bostad? Samtryggs Trygghetspaket innehåller bl.a. andrahandsförsäkring, betalningsgaranti och personlig service. Ett tryggare och smidigare sätt att hyra ut din bostad på helt enkelt. Räkna ut en lämplig hyra med vår Hyreskalkylator och registrera dig kostnadsfritt som hyresvärd.
Söker du efter bostad? Just nu har vi hundratals lediga bostäder. Hyr tryggt genom Samtrygg – utan deposition och förskottsbedrägerier. 

Hyresguiden