Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Nyheter

Siffrorna visar: Snabbaste bostadsprisfallet sedan finanskrisen

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Enligt Valueguard är nedgången på bopriserna de senaste två månaderna den snabbaste sedan finanskrisen 2008. De senaste dagarnas nyheter kring prisutvecklingen på bostadsmarknaden är riktigt dyster läsning för de som har tänkt att sälja sin bostad under hösten. Idag kom nya siffror från HOX index som visar att bostadspriserna i riket har fallit med 3 % sen i somras. Förlorarna på den oroliga marknaden är de stora antal hushåll som redan genomfört en bostadsaffär men står kvar med sitt gamla hushåll som de inte får sålt till önskat pris.

 

Kolla in! Här kan du tryggt & enkelt räkna ut vad du kan ta i hyra för din bostad med vår smarta funktion Hyreskalkylatorn.

Bostadspriserna i hela Sverige sjunker. Hotet om strängare amorteringskrav skapar oro på marknaden och tros vara en bidragande faktor till prisfallet. En betydande orsak tycks också vara den höga byggtakten av nyproduktion som driver upp utbudet utan att efterfrågan ökar i samma utsträckning. Färska siffror från Hemnet visar på att utbudet ökat rejält i alla län. I län som Stockholm, Örebro, Jönköping, Värmland, Skåne, Östergötland, Gävleborg, Gotland, Västernorrland och Norrbotten är utbudet på bostadsrätter i oktober månad minst 40 % högre än samma månad i fjol.

Är du redo när bostadspriserna faller?

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Enligt Valueguard är prisnedgången på bostadsmarknaden de senaste två månaderna den snabbaste sedan finanskrisen 2008. Förlorarna på den oroliga marknaden är de stora antal hushåll som redan genomfört en bostadsaffär men står kvar med sitt gamla hushåll som de inte får sålt till önskat pris. Många säljare har svårt att acceptera det nya prisläget efter en tid där miljonvinster på bostäder snarare varit regel än undantag. Säljprocessen tar lång tid och som ett resultat av att utbudet är större än någonsin kantas marknaden av halvtomma visningar och budgivningar som har svårt att komma igång.

Enligt SvD är mäklare starkt påverkade och ser pessimistiskt på närmaste framtiden och menar att det kommer ta åtminstone ett halvår innan marknaden stabiliserar sig till nya prisnivåer där köpare och säljare lättare kommer överens. Många experter varnar för att det är slut på rekordpriser ett bra tag framöver.

Pessimismen syns även hos hushållen där framtidstron på bostadsmarknaden är bortblåst. Hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna framöver visar SvD:s bostadsindikator. Nedgången i november är den största sedan 2007. Av de tillfrågade tror 43 % på stigande bostadspriser det kommande året jämfört med 66 % föregående månad, 32 % tror på fallande priser jämfört med 16 % föregående månad. Allra mest backar boprisindikatorn i Stockholm.

Experten ger sina bästa råd – så hyr du ut din bostad säkert och slipper vanliga orosmoment under din uthyrningsperiod. 

Vi hjälper dig tryggt tills affären är i hamn

Många bostadsrättsägare vänder sig nu till andrahandsmarknaden då de försökt sälja sin bostad men inte fått den såld till önskat pris.

– Jag köpte min bostadsrätt först men har haft svårt att få min gamla villa såld, den har legat ute till försäljning hela sommaren. Därför hyr jag nu ut den tills det lugnar ner sig lite på marknaden, säger Micaela som tillsvidare hyr ut sin villa via Samtrygg.

Samtrygg är andrahandsmarknadens tryggaste mötesplats. Vi har sedan starten 2013 haft tusentals nöjda kunder och vi värnar om säkra & smidiga uthyrningar. Vår mission är att skapa en trygg och smidig andrahandsmarknad för både hyresgäster och hyresvärdar.

Hos oss kan du enkelt hyra ut din bostad medan du väntar med försäljning.

Kontakta gärna en av våra hyreskonsulenter redan idag om om hur vi kan hjälpa dig till en trygg & smidig andrahandsuthyrning medan oron på marknaden stabiliserar sig.

Samtryggs Kundservice

Mail: kuntjanst@samtrygg.se

Tel: 010 – 884 80 00 (vardagar 9-16)

 

Hyresguiden