Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Senaste statistiken: har bostadsmarknaden börjat återhämta sig?

Priserna på bostadsmarknaden verkar ha återhämtat sig något efter en turbulent vår i coronapandemins tecken. Här ger vi en kort överblick över den senaste statistiken av utvecklingen på bostadsmarknaden.

Försäljningen tar fart

Under våren visade rapporter på sjunkande bostadspriser som en effekt av coronapandemin, något som nu till viss del verkar ha vänt då antalet sålda bostadsrätter under juli månad ökade med 27% jämfört med samma månad föregående år, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Samma trend syns på bostadspriserna där priset på bostadsrätter gått upp med 1%, sett till Sverige i stort, den senaste månaden. I storstadsregionerna ses en ökning på 4% i Malmö och 2% i Göteborg under juli månad i år. Stockholm ligger dock kvar på oförändrad nivå för samma månad. Villapriserna har även de ökat med 2% i riket, med en ökning på 1-2% i storstadsregionerna.

Stigande förväntningar

Enligt SEB:s nyligen publicerade boprisindikator tror nu 52% att bostadspriserna kommer att stiga, och där motsvarande 12% istället har en tro på sjunkande bostadspriser. Jens Magnusson, privatekonom på SEB skriver i en kommentar:

”För andra månaden i rad stiger hushållens förväntningar på bostadspriserna kraftigt. Boprisindikatorn har nu nästan återhämtat sig till nivån före vårens stora nedgång”

Viss oro kvarstår

Trots att bostadsmarknaden hittills har stått pall för coronakrisens utveckling finns en viss oror för vad som kan komma att ske i det fall krisen blir mer utdragen i tid och om arbetslösheten stiger mer än prognostiserat då detta kan förväntas ha en negativ påverkan på prisbilden.

Under oroliga tider brukar andrahandsmarknaden te sig något stabilare varför detta kan vara ett tryggt alternativ, oavsett om du är köpare eller säljare. Hyr du ut din bostad får du en inkomst för denna samtidigt som du kan invänta utvecklingen på marknaden. Är du köpare kan du känna dig trygg med att veta din månadshyra samtidigt som du slipper räntor och amorteringskrav i väntan på att ditt drömobjekt dyker upp på marknaden.

Oavsett om du söker efter bostad eller funderar på att hyra ut så kan Samtrygg hjälpa till. Du får personlig service genom hela processen och vårt Trygghetspaket som är kostnadsfritt för uthyrare inkluderar bl.a. garanterade hyresbetalningar och en speciellt framtagen andrahandsförsäkring. Ta första steget mot en trygg andrahandsuthyrning idag.

Hyresguiden