Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter Statistik

Senaste statistiken: fortsatt sjunkande priser på bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter fortsätter sjunka och enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik så har priserna i storstadsområdena sjunkit med mellan -1% till -3%. Samtidigt är andelen som tror på fortsatt fallande priser stor. SEB:s Boprisindikator, vilken anger skillnaden mellan de som tror på stigande och fallande priser, visade i sin senaste mätning att andelen som tror på fallande priser har ökat från 8% föregående månad till nuvarande 42%. Indikatorn, vilken nu ligger på -20, visar därmed en nedgång på 67 enheter sedan föregående månads mätning. SEB:s privatekonom Jens Magnusson säger:

“Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i Boprisindikatorn. Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande.”

Snitthyrorna för att hyra ut i andrahand brukar generellt sett inte påverkas i samma utsträckning av en orolig bostadsmarknad, varför att hyra ut kan vara ett tryggt alternativ i osäkra tider. Genom att istället för att sälja sin bostad välja hyra ut den, får du en inkomst samtidigt som du kan invänta och följa utvecklingen på marknaden. Snitthyrorna för att hyra ut en möblerad bostadsrätt i centrala Stockholm, Göteborg eller Malmö är i början av juni 2020 följande:

Stockholm

  • 1 rum och kök 30 kvm 11 650 kr
  • 2 rum och kök 50 kvm 14 575 kr
  • 3 rum och kök 70 kvm 18 950 kr

Göteborg

  • 1 rum och kök 30 kvm 10 395 kr
  • 2 rum och kök 50 kvm 12 145 kr
  • 3 rum och kök 70 kvm 15 295 kr

Malmö

  • 1 rum och kök 30 kvm 7 430 kr
  • 2 rum och kök 50 kvm 9 605 kr
  • 3 rum och kök 70 kvm 13 190 kr


Vi på Samtrygg hjälper dig gärna att hyra ut din bostad. Oavsett om det är ett rum eller en hel bostad kan du hyra ut den tryggt och enkelt genom Samtrygg. Räkna ut en ungefärlig hyra med vår Hyreskalkylator och skapa en kostnadsfri annons här.

Hyresguiden