Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så undviker du vanliga misstag när du letar andrahandsbostad

Du har säkert hört skräckhistorier om bostadssökande som blivit lurade när de söker eller bor i andra hand. Det finns några vanliga misstag och fällor som gör det svårare för dig att hitta en andrahandsbostad och få en trygg hyresperiod. Här är några enkla tips och tricks som underlättar ditt boendesökande och ökar din trygghet.

 
1. Sök brett och var flexibel

När du specificerar vilken typ av boende du söker är det bra att tänka på att inte ha för snäva kriterier. Ofta beskriver bostadssökande många kriterier för sitt önskade andrahandsboende. I verkligheten är ofta bostadssökande ganska flexibla i sina önskemål och det som anges i sökkriterierna speglar inte helt vad som efterfrågas, vilket gör att man kan missa många objekt som egentligen är intressanta.

När du söker boende är det därför bra att beskriva önskade kriterier för bostaden, men var noga med att förtydliga gärna att du är flexibel och kan tänka dig andra alternativ om det är så. Detta öppnar upp fler möjligheter för dig och ökar dina chanser att hitta ett passande boende.

2. Lägg tid på rätt saker

Även fast du är flexibel med vad du söker är det vanligt att man inte är intresserad av allt. Det kan finnas många bostäder ute som inte alls stämmer med det du söker och ta mycket tid och energi att gå igenom allt som finns ute för att hitta de bostäder som du faktiskt är intresserad av.

För att underlätta sökandet finns det företag som hjälper till att hitta matchande bostäder till dig. På så vis sparar du värdefull tid och får passande bostäder direkt till din email.

3. Var ute i god tid

Ett vanligt misstag som många gör är att börja leta andrahandsboende först när det är ont om tid kvar tills man måste flytta in. Räkna med att inte få svar från många av de uthyrare som du kontaktar eftersom det troligtvis är många sökande som hör av sig till dem. Om du ser till att vara ute i god tid innan det är dags att flytta har du större chans att se fler bostäder och hitta ett boende du verkligen gillar.

4. Ordentlig presentation av dig själv

Ta lite extra tid på dig när du formulerar en beskrivning av dig själv till uthyraren. Tänk på att hyresvärden inte vet någonting om dig och förmodligen har flera sökande att välja mellan. Utgå gärna ifrån vem du själv skulle vilja ha som hyresgäst och känna dig trygg med om det var du som hyrde ut din bostad i andra hand. Genom att lägga lite extra kärlek på din presentation kan du öka dina chanser att hitta en bostad snabbare.

5. Ha ett ordentligt kontrakt

Det är viktigt att ha ett andrahandskontrakt som är utformat på rätt sätt så att alla delar som behövs finns med. Ett bra kontrakt gör att både du och uthyraren vet vad som gäller. På detta sätt är du extra trygg och kan luta kan luta dig tillbaka på kontraktet om några oklarheter skulle uppstå.

6. Se upp för förskottsbedrägerier

Det händer att bostadssökande betalar i förskott innan de fått se andrahandsbostaden och senare visar det sig att bostaden inte finns eller inte ska hyras ut av den riktiga hyresvärden. Se därför alltid till att få se bostaden innan du betalar något. Om du hyr en bostadsrätt eller hyresrätt ska du se till att få en kopia av det godkända tillståndet för uthyrningen så att du vet att bostaden faktiskt får hyras ut.

För att skydda dig mot förskottsbedrägerier kan du använda dig av en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning som Samtrygg som hjälper till att se till att allt går rätt till före, under och efter hyresperioden.

7. Skaffa en egen försäkring

Det kan vara lätt att missa, men det är alltid viktigt att även du som hyresgäst har en egen hemförsäkring för bostaden som du hyr i andra hand. Att ha en egen hemförsäkring ger dig skydd för skador på dina möbler eller för bostaden om du är hemma, vilket uthyrarens hemförsäkring inte täcker.

Hyresguiden