Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så håller du ditt hem svalt under sommaren

När sommaren kommer och temperaturen stiger kan det vara en utmaning att hålla hemmet svalt. Här är några effektiva och kostnadseffektiva sätt att skapa en bekväm och sval inomhusmiljö.

1. Använd gardiner och persienner

Ett av de mest effektiva sätten att hålla ditt hem svalt är att blockera solens strålar innan de ens kommer in. Använd mörkläggningsgardiner eller persienner under de varmaste timmarna på dagen. Detta kan avsevärt minska värmen inomhus. Ljusa gardiner reflekterar solljus bättre och håller rummen svalare.

2. Skapa korsdrag

Att skapa korsdrag är en naturlig metod för att kyla ner ditt hem. Öppna fönster på motsatta sidor av ditt hem för att tillåta en genomströmning av frisk luft. Detta är särskilt effektivt på morgonen och kvällen när temperaturen utomhus är lägre. Använd en fläkt för att förstärka luftflödet och få maximal effekt.

3. Använd fläktar strategiskt

Fläktar är utmärkta för att cirkulera luften i ditt hem. Placera fläktar nära fönster för att dra in sval luft utifrån och rikta dem så att de blåser bort den varma luften. En takfläkt som roterar moturs sprider sval luft bättre och kan göra ditt hem mycket bekvämare.

4. Stäng av elektroniska apparater

Elektroniska apparater genererar värme när de är påslagna. Stäng av apparater som datorer, tv-apparater och köksmaskiner när de inte används. Använd energieffektiva glödlampor som LED-lampor, eftersom de producerar mindre värme än traditionella glödlampor.

5. Använd naturliga textilier

Bomull och linne är naturliga textilier som andas bättre och håller dig svalare än syntetiska material. Byt ut dina sängkläder till lakan och örngott av dessa material under sommaren för att förbättra din nattsömn och komfort.

6. Begränsa matlagning och använd grillen

Matlagning på spisen eller i ugnen kan snabbt värma upp ditt hem. Försök att laga mat på morgonen eller sena kvällen när det är svalare. Alternativt, använd en grill utomhus för att hålla värmen utanför. Detta minskar värmen inomhus och ger dig samtidigt möjlighet att njuta av utomhusmatlagning.

7. Isolera fönster och dörrar

Bra isolering förhindrar värmen från att komma in och kylan från att sippra ut. Kontrollera att tätningarna runt fönster och dörrar är intakta. Använd tätningslister för att förbättra isoleringen och minska värmen som kommer in i ditt hem.

8. Skapa skuggiga uteplatser

Om du har en balkong eller uteplats, använd parasoller, markiser eller pergolor för att skapa skuggiga områden. Detta förhindrar solen från att värma upp väggarna och fönstren på ditt hem och håller inomhustemperaturen lägre.

9. Använd växter för naturlig kylning

Växter kan hjälpa till att svalka ditt hem genom att avdunsta vatten och skapa skugga. Placera växter vid fönstren för att blockera direkt solljus. Växter som ormbunkar, fikusar och fredskallor är särskilt effektiva för detta ändamål.

10. Investera i fönsterfilm

Fönsterfilmer är en kostnadseffektiv lösning för att blockera UV-strålar och minska värmen som kommer in i ditt hem. De kan appliceras direkt på glaset och är ofta enkla att installera själv.

Genom att följa dessa enkla men effektiva strategier kan du skapa en behaglig inomhusmiljö och njuta av sommaren utan att svettas. Kombinationen av dessa tips hjälper dig att maximera effekten och hålla ditt hem svalt och bekvämt hela sommaren.

Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden