Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Hyresgäster Uncategorized

Så får du ett smartare hem

Har du någon gång funderat på hur framtiden kommer se ut? Hur du automatiskt kan brygga kaffe på morgonen med hjälp av mobilen till att stänga av ljuset med att klappa händerna? Framtiden är redan här till viss mån. Vi på Samtrygg har kollat in smarta funktioner för en nybörjare som vill skaffa ett smartare hem.

Vad är ett smart hem? Ett smart hem är till för att hjälpa dig i din vardag. Det kan vara allt ifrån släcka lampor, sätta igång en film till att koka kaffe. Smarta hem innehåller oftast ett kommunikationsnätverk (en central) vilket ansluter olika apparater i hushållet. Du styr sedan dina tillbehör via rösten, applikationer eller sensorer på väggarna.

Hur skapar du ditt smarta hem? Det första steget är naturligtvis att ha ett wi-fi vilket oftast är standard i svenska bostäder. Det andra steget vi rekommenderar är att börja enkelt och utveckla med tidens gång och dina behov. 

Ett bra första köp kan vara smart belysning vilken du styr med rösten eller en kontroll. Det finns olika alternativ i olika prisklasser. Ett exempel är: 

  • Trådfri från IKEA – Enkelt att koppla in och ingår en fjärrkontroll till lamporna. Du kan ändra ljusstyrkan från ljust till dimmigt samt om du vill ha varmt, vanligt eller kallt ljus beroende på stämningen i rummet.

Ditt nästa steg är att skaffa en röstassistent som är ett populärt inslag i ett hem hos en teknikintresserad person. En röstassistent är en personlig assistent som hjälper dig i din vardag, allt ifrån att ställa alarm till att ta reda på vem som är president i Bolivia. Ett exempel är Google home som finns både i budgetvariant och en dyrare variant:

  • Google home – Enklare funktioner fungerar prima till exempelvis ställa alarm, sätta igång en film på din streamingtjänst och spela musik dock har den svårt för längre frågor. Fråga gärna dock om hen kan beatboxa. 

När du har införskaffat flera tillbehör är det en god idé att samla alla produkter med hjälp av en central. Det gör att du kan kontrollera hela ditt hem med hjälp av en applikation. 

  • Athom Homey Pro – Enligt tillverkaren stödjer den över 20 000 olika enheter alltifrån kaffemaskinen, övervakningskameror till din streamingtjänst.

Sammanfattningsvis är framtiden ljus för smarta hem. Det kommer bli vanligare med tiden samtidigt som många framtida hem kommer ha smarta funktioner från grunden. Det gör det till en god idé att börja läsa på hur du kan automatisera ditt hem. Hoppas att vi på Samtrygg har väckt ditt intresse. Lycka till! 

Hyresguiden