Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Så bedöms kreditvärdighet

Ska du ansöka om att få hyra bostad och vill slippa betala deposition eller ansöka om borgensman? En bra kreditvärdighet gör det enklare för dig när du ansöker om att få hyra bostäder genom Samtrygg, men det är inte alltid helt lätt att förstå hur kreditvärdigheten bedöms och vad du kan göra för att förbättra den. Här förklarar vi hur kreditvärdighet bedöms när du ansöker om att få hyra bostäder via oss.

Vad innebär det att vara kreditvärdig?

Kreditvärdighet är ett mått som bedömer din förmåga att betala av dina skulder, som fakturor och lån. En hög kreditvärdighet innebär en god betalningsförmåga och att det är en låg risk för dig som låntagare att du inte betalar av dina skulder.  Således kan det ses som ett mått på att du har en god ekonomi. På Samtrygg görs kreditupplysningen av företaget Arvato.

Vill du hyra en bostad snabbt och säkert? Skapa en profil här och sök bland över 300 objekt till uthyrning. Är du kreditvärdig kan du hyra bostad depositionsfritt.

Vad avgör hur hög kreditvärdighet jag får?

När ett kreditupplysningsföretag gör en kreditupplysning är det många antaganden som väger in och bygger på många års erfarenhet av riskbedömning där man kombinerar teorier med tidigare beteenden och väger samman faktorer till en heltäckande riskprofil.  Bedömningen görs utifrån flera faktorer som till exempel:

 • Din inkomst (inkomst från tjänst och näringsverksamhet)
 • Dina fasta utgifter (din disponibla inkomst)
 • Din livssituation (hur stabil din situation är)
 • Hur stora skulder du har
 • Hur många obetalda räkningar du har
 • Hur många lån du har ansökt under den senaste tiden
 • Hur många aktiva kreditkort du har
 • Hur många kreditupplysningar det har gjorts på dig under en viss period
 • Ifall du sökt kredit tillsammans med en annan person

 

Hur förbättrar du din kreditvärdighet?

Att förbättra din kreditvärdighet sker inte över en natt utan förutsätter att du gör ändringar gällande din privatekonomi som består under en längre tid. Nedan listar vi 3 tips hur du kan påverka ditt kreditbetyg:

 

 1. Betala fakturor i tid!

Den allra enklaste och kanske den viktigaste åtgärden du kan göra för att påverka ditt kreditbetyg är att alltid betala dina fakturor i tid. Försenade betalningar och uteblivna betalningar påverkar gör att din kreditvärdighet försämras så se till att vara noggrann med att alltid betala alla fakturor innan förfallodagens slut.

 1. Ansök inte om kredit för ofta!

Varje gång du ansöker om en kredit via kreditgivare som använder UC kommer det att synas i din kredithistoria och kan påverka riskbedömningen negativt. Flera anmärkningar under en kort tidsperiod kan tyda på dålig kreditvärdighet och göra att din riskprofil försämras. Var därför försiktig med att ansöka om kredit för ofta.

 1. Minska dina skulder

Det är den totala mängden av skulder som du har som påverkar din kreditvärdighet. Om du har stora skulder kan det påverka negativt på din kreditvärdighet. För att bli av med dina skulder rekommenderar vi att du lägger upp en plan för avbetalningar eller samlar alla dina lån och krediter.


Det är kostnadsfritt att söka bostäder och skapa ett konto hos oss. Är du kreditvärdig kan du dessutom hyra din bostad depositionsfritt.

 

Hyresguiden