Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Nyheter

Oviss framtid för bostadsmarknaden

Den senaste tidens händelser har skapat en oviss framtid för bostadsmarknaden – både för köpare och säljare. Följden har varit ett ökande utbud samtidigt som säljare tvekar. I dessa tider lockar därför andrahandsmarknaden som erbjuder en trygg lösning genom att istället hyra ut eller hyra en bostad.

Omvälvande händelser som den pågående smittspridningen har inverkan även på bostadsmarknaden och hur man agerar på denna. De senaste veckorna har flödet av nya bostadsannonser på Hemnet ökat med ca 20 procent i landet och i Stockholms innerstad med 39 procent,  jämfört med samma tid i fjol. Detta tolkas enligt många experter som tecken på en ökande oro. Staffan Tell, presstalesman på Hemnet säger: 

“Det finns mycket osäkerhet på marknaden just nu. Coronavirusets spridning skapar såklart mycket frågor bland både köpare och säljare. Vi ser samtidigt att bostadsaffärerna går rekordsnabbt samtidigt som budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, minskar något.”

Samtidigt som många säljare vill snabba på förhandlingarna har antalet slutförda affärer sjunkit vid jämförelse med samma tid förra året. Det tyder på att köpare inte är lika angelägna om en snabb affär som säljare.  

Ett orosmoln för säljare är att många köpare spekulerar att priset kommer falla på bostadsmarknaden. Enligt en enkät från Hemnet som gjordes vid månadsskiftet mars/april tror 56% av bostadsköpare att bostadspriserna kommer att sjunka och därför avvaktar med affären.

Samtidigt som oron för bostadspriserna ökar har snitthyran för att hyra i andra hand inte påverkats i samma bemärkelse.  Andrahandsmarknaden tenderar i själva verket vara ett tryggare alternativ under stormiga tider på bostadsmarknaden.

Medelhyror för bostäder i storstäderna var i början av april följande:

  • 1 rum och kök, 30 kvadratmeter, Stockholm = 9 615 kr
  • 1 rum och kök, 30 kvadratmeter, Göteborg = 8 515 kr 
  • 1 rum och kök, 30 kvadratmeter, Malmö = 6 075 kr 
  • 2 rum och kök, 60 kvadratmeter, Stockholm = 12 730 kr
  • 2 rum och kök, 60 kvadratmeter, Göteborg = 10 250 kr 
  • 2 rum och kök, 60 kvadratmeter, Malmö = 8 420 kr
  • 3 rum och kök, 80 kvadratmeter, Stockholm = 16 550 kr
  • 3 rum och kök, 80 kvadratmeter, Göteborg = 13 150 kr
  • 3 rum och kök, 80 kvadratmeter, Malmö = 11 720 kr

Eftersom oron tilltar kommer kan dagens situation innebära ett tillfälligt stopp på bostadsmarknaden för den som vill sälja sin bostad. Att hyra ut istället för att sälja kan då vara ett tryggare alternativ som blivit allt populärare.  På så vis går det att försäkra sig om en stabil inkomst och man kan vänta ut de oroliga tiderna.

Vi på Samtrygg hjälper dig gärna att hyra ut din bostad. Oavsett om det är ett rum eller en hel bostad kan du hyra ut den tryggt och enkelt genom Samtrygg. Räkna ut en ungefärlig hyra med vår Hyreskalkylator och skapa en kostnadsfri annons här.Hyresguiden