Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Odla basilika, persilja och koriander på din balkong: en guide för att lyckas

Att odla egna örter som basilika, persilja och koriander på balkongen är ett utmärkt sätt att få färska kryddor till din matlagning. Genom att köpa färdiga krukor från matbutiken och plantera om dem i större krukor med ny jord kan du enkelt skapa en frodig örtagård på din balkong. Här är en steg-för-steg-guide för att lyckas med din balkongodling.

Förberedelse och planering

Innan du börjar plantera, tänk på följande:

 • Läge: Välj en plats på balkongen som får minst 4-6 timmar direkt solljus per dag.
 • Krukor: Använd krukor med dräneringshål för att förhindra vattenloggning.
 • Jord: Använd en högkvalitativ planteringsjord, gärna blandad med kompost för extra näring.

Odla från färdiga krukor

Basilika

 1. Plantering: Köp en färdig basilika i kruka från matbutiken. Lossa försiktigt plantan från plastkrukan och plantera den i en större kruka med ny jord. Se till att plantera basilikan på samma djup som den stod i den ursprungliga krukan.
 2. Skötsel: Vattna regelbundet, men undvik att jorden blir för blöt. Basilika gillar att ha jämnt fuktig jord. Klipp av topparna regelbundet för att främja buskigare tillväxt och förhindra att plantan går i blom.
 3. Placering: Ställ basilikan på en solig plats, men skydda den från starkt middagssol för att undvika bladbränna. En halvskuggig plats på balkongen kan också fungera bra.

Persilja

 1. Plantering: Följ samma steg som för basilika. Persilja trivs i något djupare krukor eftersom den har längre rötter. Plantera persiljan i en större kruka med ny jord, se till att plantan sitter på samma djup som tidigare.
 2. Skötsel: Håll jorden jämnt fuktig och skörda regelbundet genom att klippa av de yttre stjälkarna nära basen. Detta främjar ny tillväxt och håller plantan frisk.
 3. Placering: Persilja tål lätt skugga, så den kan placeras där solen inte är som starkast hela dagen. En plats med morgonsol och eftermiddagsskugga är idealisk.

Koriander

 1. Plantering: Plantera koriandern i en kruka som är bred och inte för djup, eftersom den har ytliga rötter. Lossa försiktigt plantan från den ursprungliga krukan och plantera den i ny jord på samma djup som tidigare.
 2. Skötsel: Vattna regelbundet och håll jorden fuktig, men undvik övervattning. Koriander växer snabbt och kan gå i blom, så skörda ofta genom att klippa av bladen vid basen.
 3. Placering: Koriander trivs bäst i svala, soliga eller halvskuggiga platser. Skydda den från den starkaste middagssolen för att förhindra att den går i blom för tidigt.

Allmänna skötseltips

 • Vattning: Vattna regelbundet och se till att krukorna har god dränering. Kontrollera jorden med ett finger för att säkerställa att den är jämnt fuktig men inte blöt.
 • Gödsel: Ge örterna näring med flytande gödsel varannan vecka under växtsäsongen. Detta hjälper dem att växa starka och friska.
 • Skörd: Skörda örterna regelbundet för att främja ny tillväxt. Plocka bladen nedifrån och upp för att uppmuntra buskigare plantor.

Genom att följa dessa steg kan du njuta av friska och smakrika örter direkt från din balkong. Att börja med färdiga plantor från matbutiken gör processen snabb och enkel, och din balkong kommer snart att förvandlas till en doftande och grönskande oas.

Hitta ett hem med en trädgård eller balkong där du kan odla dina egna växter!

Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden