Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Hyresgäster

Undvik obekväma samtal med din systers före detta kursare

Det kan kännas tryggt att hyra eller hyra ut till någon man känner eller någon man i alla fall är bekant med. Men om något oförutsett händer är det oftast svårare att ta upp eventuella problem med någon som man har en relation till. För hur talar man om för sin pappas lumparpolare att man spillt rödvin över hela soffan? Eller vad säger man till sin chefs dotter som aldrig betalar hyran i tid? Vi har sammanställt några konkreta tips på hur man kan undvika obekväma samtal samt viktiga saker att tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand.

Avtala om det viktiga

Trots att ni kanske känner varandra sedan tidigare är det alltid en bra idé att avtala om de viktigaste delarna för uthyrningen. Skriv ett hyresavtal, avtala om månadshyra och vad som ska ingå i bostaden såsom exempelvis el, tv och bredband. På så sätt slipper ni frågetecken längre fram och kan luta er tillbaka på hyresavtalet om problem skulle uppstå. Det blir dessutom oftast enklare att ta upp eventuella frågor om ni kommit överens om det viktigaste redan från start.

Använd er av en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning

När man hyr ut sin bostad vill man känna sig säker på att den är i trygga händer. Slippa bekymra sig över hyresinbetalningar och eventuella skador på bostaden. Som hyresgäst vill man vara lugn med att hyran är skälig och att uthyrningen är tillåten för att undvika att plötsligt stå utan bostad.

Genom att anlita en tjänst för uthyrning kan både hyresgäst och hyresvärd slippa onödiga bekymmer och problem. Samtrygg hjälper till med de avtal som behövs, ger upp till 12 månaders hyresgaranti, sköter in- och utbetalningar och du som hyresgäst behöver inte betala någon deposition (om du är kreditvärdig) eller oroa dig för att bli lurad på hyran. Vi ser till att uthyrningen är så trygg och smidigt som möjligt för båda parter.

Om olyckan är framme

Ofta är det svårt att veta vad som gäller om olyckan skulle vara framme och det kan därför vara skönt att veta att man är rätt försäkrad. Därför har vi på Samtrygg tagit fram en specialanpassad trygghetsförsäkring som kompletterar den vanliga hemförsäkringen – vilken ofta inte är anpassad för bostadsuthyrning. På så sätt undviks problem och obekväma samtal om din sysslings kursare råkar spilla rödvin i soffan eller om du orsakar en vattenläcka i din kusins ex-mans hus.

Var, när och hur når ni varandra?

Ibland behöver man komma i kontakt med varandra, det kan vara en internetuppkoppling som inte fungerar eller en reparatör som behöver komma in i lägenheten. Men kanske arbetar ni olika tider, någon har svårt att svara i telefon under vissa delar av dagen, någon föredrar att ringa medan någon annan föredrar sms eller mail. Att bestämma hur ni når varandra redan från början kommer underlätta er kommunikation samtidigt som ni undviker att spendera onödig tid på att försöka få kontakt. Uppstår det frågor som ni inte kan finna svar på finns vår kundservice alltid till hands för att hjälpa er vidare.

 

Oavsett om du söker efter bostad eller funderar på att hyra ut så kan Samtrygg hjälpa till. Du får personlig service genom hela processen och vårt Trygghetspaket som är kostnadsfritt för uthyrare inkluderar bl.a. garanterade hyresbetalningar och en speciellt framtagen trygghetsförsäkring. Ta första steget mot en trygg bostadsuthyrning idag!

Hyresguiden