Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

3 steg till den perfekta hyresannonsen

Vill du hyra ut din bostad och funderar du över hur du gör en bra hyresannons? En bra hyresannons attraherar mer intresse, vilket innebär att du som hyresvärd får flera intresserade hyresgäster att välja mellan. Här kommer våra bästa tips, sammanfattade i tre punkter!

1. Skriv en intresseväckande beskrivning

Börja med grundläggande information som boyta, antal rum, hyresperiod och vad som ingår i hyran. Glöm heller inte att beskriva närområden, kommunikationer, tillgång till förråd, uteplats eller allmänna utrymmen. Skapa en tilltalande bild som väcker positiva associationer – utan att överdriva sanningen.

2. Ta bilder som fångar uppmärksamhet och säljer in bostaden

Bilder är oftast det som fångar vår uppmärksamhet först och därför naturligtvis en central del av annonsen. Förbered fotograferingen genom att städa och rensa undan onödiga saker. Tänk på att lyfta fram bostaden, inte dina personliga ägodelar – färre saker framme är oftast bättre.

Det är troligen inte aktuellt att anlita en homestylist, men inget hindrar dig från att tänka som en stylist när du förbereder och fotograferar din bostad. Detaljer som filtar, kuddar, sängöverkast kan göra en betydande skillnad. Genom att ställa fram blommor förmedlar du en fräsch och hemtrevlig känsla. Vi rekommenderar att du ta bilder med liggande bildorientering när du fotar din bostad.

Denna guide ger dig mer detaljerade tips för hur du fotar din bostad

3. Hitta rätt hyresnivå

Att hitta rätt hyra för din bostad är naturligtvis viktigt. Den hyra du kan ta ut beror på om det är en bostadsrätt eller en hyresrätt. Hyressättningen för en hyresrätt är mer restriktiv och hyran ska baseras på de faktiska kostnader du har, dvs. den hyran du själv betalar samt eventuellt tillägg för möblering och övriga kostnader. För en bostadsrätt är hyressättningen friare och du kan basera hyressättningen på dina kapital- och driftskostnader.

För att räkna ut en ungefärlig hyra kan du använda Samtryggs hyreskalkylator, där du snabbt får fram en ungefärlig hyresnivå för din bostad. För en mer detaljerad förklaring kan vi hänvisa till denna hyresprissättningsguide för uthyrare.


Funderar du på att hyra ut din bostad? För att göra uthyrningsprocessen så tryggt som möjligt har vi på Samtrygg tagit fram Trygghetspaketet som bl.a. innebär garanterade hyresbetalningar, en trygghetssförsäkring och personlig service. Allt detta är helt kostnadsfritt för dig som uthyrare.

Hyresguiden