Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyra ut uthyrningsdel – inneboende eller andrahand?

Har du outnyttjad bostadsyta i form av en uthyrningsdel i ditt hus eller lägenhet kan detta vara ett bra sätt att få extra klirr i kassan genom de hyresintäkter detta kan generera. Men det kan vara svårt att veta vilka regler som gäller för uthyrningsdelar och när det anses vara en bostadsuthyrning eller uthyrning till en inneboende. Vi reder ut begreppen och guidar dig längs vägen!

Inneboende eller andra hand?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska hyra ut hela eller delar av din bostad är att upprätta ett korrekt hyreskontrakt. Utan detta tar både du och hyresgästen en onödig risk i det fall något skulle hända under uthyrningsperioden. Ska du hyra ut en uthyrningsdel kan det röra sig om två olika typer av kontrakt beroende på uthyrningsdelens utformning. Hyresgästen kan antingen anses vare en inneboende eller hyra i andra hand.

En inneboende avser en person som hyr in sig i ett eller några rum i annan persons bostad, samtidigt som hyresvärden också bor där. Detta kan ställa till en del huvudbry för många hyresvärdar när det kommer till uthyrningsdelar, eftersom dessa kommer i många olika former. Ibland rör det sig om ett attefallshus, ett rum med pentry i en del av en lägenhet eller kanske ett eget våningsplan i en villa. Vad som kan vara vägledande är att den generella riktlinjen säger att om objektet har en egen ingång eller ett eget kök så är det ett andrahandskontrakt det rör sig om, alltså inte inneboende.

Är du nyfiken på hur mycket du kan hyra ut för? Testa Hyreskalkylatorn!

Tillstånd

Enligt hyreslagen måste du få tillstånd av hyresvärden eller din bostadsrättsförening för att hyra ut hela din bostad. Om du bara ska hyra ut en del av bostaden så som ett rum till en inneboende, behöver du inte söka tillstånd då hyresgästen i detta fall inte anses använda bostaden självständigt enligt hyreslagen.

Men hur ser det då ut i det fall du ska hyra ut en uthyrningsdel som del av en lägenhet? Här kan det ibland vara svår att avgöra om det rör sig om en inneboende eller en bostadsuthyrning. På samma sätt som nämnts ovan så säger den generella riktlinjen att om uthyrningsdelen har ett eget kök eller ingång anses det vara ett andrahandskontrakt. Avser uthyrningen en del av en villa eller ett attefallshus behöver du i regel inget tillstånd då du själv äger bostaden. Du kan läsa mer om tillstånd i vår tillståndsguide här.

För att undvika oklarheter kan det finnas många fördelar med att använda sig av en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning. Genom att använda Samtrygg undviker du oklarheter kring vilket hyreskontrakt som gäller. Samtrygg hjälper till att ordna ett anpassat kontrakt för just den boendeform du ska hyra ut. På så sätt slipper du onödigt krångel och kan känna dig trygg med din uthyrning.


Samtrygg erbjuder en trygg helhetslösning för dig som vill hyra ut din villa, lägenhet eller ett rum. Du får bl.a. garanterade hyresbetalningar, personlig service genom hela hyresprocessen och en speciellt framtagen trygghetsförsäkring som del av vårt Trygghetspaket. Vi hjälper dig hitta rätt hyresgäst och genomför kreditupplysning innan kontraktsskrivning. Allt detta är helt kostnadsfritt för dig som uthyrare.

 

Hyresguiden