Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hyr ut din bostad över sommaren – så gör du

Planerar du åka bort över sommaren eller en annan semesterperiod? Oavsett om du har en stuga på landet eller en lägenhet i stan som står tom lönar det sig att hyra ut bostaden för att på så sätt få en extra inkomst. Genom att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning minskar du samtidigt eventuella risker. 

Vill du veta hur mycket din bostad kan hyras ut för? Räkna ut en ungefärlig hyra med Samtryggs Hyreskalkylator. 

1. Var ute i god tid

Genom att annonsera i god tid försäkrar du dig om att hitta en hyresgäst som du känner dig trygg med och som uppfyller dina önskemål.

2. Ta bilder som visar bostaden i rätt säsong

Använd helst bilder som visar boendet under uthyrningssäsongen. Bilder på en mysig uteplats eller lägenhetens närområde när de är som finast gör objektet mer attraktivt.

hyr ut stuga

3. Rensa i bostaden innan uthyrning

Detta gör bostaden mer tilltalande för hyresgästen och det känns kanske också bra för dig plocka undan personliga saker som inte behöver ligga framme.

4. Upprätta ett tydligt och tryggt hyresavtal samt inventarielista

Det är alltid viktigt att ha tydliga avtal och att upprätta en inventarielista – en kortare uthyrningsperiod under semestern är inget undantag.

5. Välj en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning

Genom att välja en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning undviker du oseriösa hyresgäster, du får garanterade hyresbetalningar och du försäkrar dig om att få tillbaka bostad i samma skick som du lämnade den. Det sista du vill oroa dig för när du själv är bortrest är att något händer med din bostad eller att hyran inte betalas i tid.


Om hyresperioden är 2 månader eller längre kan du tryggt och enkelt hyra ut genom Samtrygg. Som uthyrare får du kostnadsfritt tillgång till vårt Trygghetspaket som bl.a. inkluderar betalningsgaranti, trygghetsförsäkring och personlig service. Njut av semestern och hyr ut bekymmerslöst.

Hyresguiden