Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Får jag ha husdjur i lägenheten? Vi reder ut vad som gäller!

Ett husdjur är för många en naturlig del av familjen och som man därför inte kan tänka sig vara utan. Många undrar därför vilka regler som finns för att ha ett husdjur när man bor i lägenhet. Speciellt vid flytt till en ny bostad kan man ha funderingar kring vad som gäller. Därför vill vi reda ut vilka regler som finns och vad man bör tänka på gällande att ha ett husdjur i en lägenhet.

Sakliga skäl för att inte tillåta husdjur i lägenheten

Vissa hyresvärdar tillåter inte husdjur i lägenheter vilket även kan stå med som ett villkor i hyreskontraktet. Dock så får hyresvärden i flesta fall inte förbjuda husdjur i bostaden. För att ha ett förbud krävs sakliga skäl, vilket kan vara till exempel om huset som lägenheten ligger i är anpassat efter allergiker. Skulle det inte finnas ett sakligt skäl till att förbjuda husdjur så är det inte giltigt, även om det står med i kontraktet.

Detsamma gäller för uthyrning i andra hand med en privatperson som hyresvärd. Det behöver finnas ett sakligt skäl till att hyresvärden bestämmer att det inte får förekomma husdjur i bostaden. Här kan det till exempel gälla att lägenheten hyrs ut möblerad och att man inte vill att husdjuret ska vara i kontakt med möblerna. Det bästa är att du har en öppen kommunikation med den du ska hyra bostaden av för att ni ska kunna komma överens om villkoren för uthyrningen.

Du kan bli ersättningsskyldig för skador orsakade av husdjuret

Ska du bo med ett husdjur i en lägenhet så bör du tänka på att det är du själv som är ansvarig för att inte djuret smutsar ner eller skadar lägenheten. Du kan bli ersättningsskyldig för skador som har uppstått och som inte räknas som normalt slitage. Det här gäller också om ditt husdjur stör eller skrämmer dina grannar. Enligt hyreslagen kan ett husdjurs beteende anses vara en störning på samma sätt som en högljudd granne och uppstår det klagomål kan du bli av med ditt hyreskontrakt. Det handlar om att visa respekt för grannarna på samma sätt som du vill att de ska visa respekt för dig.

Klagomål och störningar

En granne som upplever sig störd av ett husdjur har olika alternativ för vem man kan vända sig till. Störs man av oljud eller att djuret förorenar kan man vända sig till kommunen. Om man istället störs eller attackeras av ett djur som upplevs som hotfullt kan man ringa polisen. Har man misstankar om att ett djur vansköts eller far illa på något sätt ska länsstyrelsen kontaktas.

Det är viktigt att djurägaren kan ta hand om sitt husdjur på rätt sätt. Djurskyddslagen reglerar skötseln av tamdjur och är till för att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Länsstyrelsen kontrollerar djurskyddet i Sverige och den som inte följer lagen kan få böter eller fängelse.


Söker du efter bostad att hyra? Genom att hyra genom Samtrygg får du en garanterat trygg och smidig bostadsupplevelse. Sök bland lediga objekt och skapa ett kostnadsfritt konto som bostadssökande idag!
 

Hyresguiden