Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar Hyresgäster

Få ut det mesta av din balkong: odla dina egna grönsaker och kryddor med dessa enkla trädgårdstips

Att odla grönsaker och kryddor på balkongen är ett utmärkt sätt att skapa en grön oas mitt i stadslivet. Dessutom är det både enkelt och roligt! Här är några tips för att komma igång med balkongodling.

Välj rätt växter

För att lyckas med balkongodling är det viktigt att välja rätt växter. Beroende på balkongens placering, solläge och vindförhållanden kan vissa grönsaker och kryddor vara mer lämpliga än andra. Generellt sett är det bäst att välja växter som trivs i soligt läge, men om balkongen ligger i skugga kan det vara en bra idé att satsa på växter som tål skugga. Några exempel på grönsaker som är lämpliga för balkongodling är tomat, paprika, gurka, sallad, spenat och ärtskott. När det gäller kryddor är basilika, timjan, oregano, persilja och rosmarin populära val.

Vattna regelbundet

Balkongodling kräver regelbunden bevattning eftersom växterna oftast inte kan dra nytta av regnvatten på samma sätt som på marken. Se till att vattna dina växter regelbundet, helst på morgonen eller kvällen när solen inte är stark. Undvik att vattna mitt på dagen eftersom vattnet kan förånga för snabbt och lämna växterna utan att ge tillräckligt med fukt.

Ge näring

För att dina grönsaker och kryddor ska växa och utvecklas behöver de näring. Använd gärna ekologisk gödsel eller flytande näring som är speciellt anpassad för odling på mindre ytor. 

Tänk på hållbarheten

När du odlar på balkongen är det extra viktigt att tänka på hållbarheten. Se till att använda återvinningsbara krukor och plantera i återvunnen så gott som det går. Fundera också över vilka växter som är lämpliga för din balkong och välj sorter som inte kräver stora mängder vatten eller näring.

Odling på balkongen behöver inte vara svårt eller dyrt, och det kan vara en fantastisk hobby som ger dig tillgång till färska grönsaker och örter i hemmet. Genom att använda dessa enkla tips kan du få en frodig och produktiv balkongsträdgård på nolltid. Så varför inte utmana dig själv att odla din egen mat på balkongen och njuta av de härliga smakerna av dina skördade grönsaker och örter? Vem vet, kanske kommer du bli en mästare på balkongodling och inspirera andra att göra detsamma.

Hyresguiden