Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Tips till dig som ska hyra ut lägenhet till företag

Att hyra ut sin bostad till ett företag kan ha många fördelar men i många avseenden fungerar det på samma sätt som att hyra ut till en privatperson. I denna artikel går vi igenom vad man bör tänka på när du funderar på att hyra ut lägenhet eller annan bostad till företag.

Hyreskontrakt och försäkring

Det är alltid viktigt att ha ett giltigt hyreskontrakt – oavsett om du hyr ut till företag eller privatperson. Genom att ha ett ordentligt skrivet hyresavtal kan både du och företaget du hyr ut till känna er trygga med vilka villkor och regler som gäller för uthyrningen. Skulle eventuella problem uppstå i framtiden är det alltid skönt att ha en kontrakt att luta sig tillbaka mot. För att undvika missförstånd lönar det sig att även upprätta ett besiktningsprotokoll och inventarielista.

Hyr du ut via Samtrygg tar vi fram all nödvändig dokumentation som krävs.

Det är även bra att se över andra avtal och försäkringar. När du hyr ut till företag behöver både du som hyresvärd ha en hemförsäkring för den uthyrda bostaden och företaget som hyr behöver teckna en ansvarsförsäkring som inkluderar den aktuella bostaden.

Hyra till företag eller privatperson – vad är bättre?

Många undrar om det är bättre att hyra ut till ett företag eller en privatperson. Vi vågar påstå att det inte finns ett rätt svar på denna fråga. Att företag har en bättre betalningsförmåga är en vanlig uppfattning, och även om det nödvändigtvis inte behöver vara fel kan verkligheten vara mer nyanserad än så. Hyr du ut till en privatperson vet du med säkerhet vem som kommer att bo i din bostad. Om du väljer att hyra ut genom en marknadsplats som Samtrygg har det en mindre betydelse vem du hyr ut till – som uthyrare tar du alltid del av hyresgaranti, trygghetsförsäkring och trygga hyresavtal.

Hyra ut lägenhet till företag – behöver du tillstånd?

Tillstånd för uthyrningen är A och O då samma regler om tillstånd gäller oavsett om du planerar att hyra ut lägenhet till företag eller till privatperson. Beroende på vilken bostadsform du ska hyra ut krävs olika typer av tillstånd samt skäl för uthyrningen. Du kan läsa mer om tillstånd i vår tillståndsguide som du hittar här. Generellt sett kan sägas att har du en bostadsrätt eller hyresrätt så behöver du tillstånd från bostadsrättsföreningen eller din hyresvärd. Bor du i hus eller radhus krävs det oftast inget tillstånd.

Sätt rätt hyra

Det finns regler för hur mycket hyra du kan ta ut för din bostad och lagen skiljer på bostadsrätt och hyresrätt. Den grundläggande regeln är att hyran måste vara skälig. Visst kan det kännas frestande att ta ut några tusenlappar extra i hyra, men det är inget att rekommendera då du i slutändan kan riskera att bli återbetalningsskyldig. I vår hyresguide kan du läsa mer om skälig hyra och vad som gäller för olika boendeformer. Passa även på att testa vår hyreskalkylator för att se vad du skulle kunna ta i hyra för din bostad.

Därför lönar det sig att hyra ut bostad på en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning

Oavsett vem du hyr ut till så finns det många fördelar med att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning. På så sätt minimerar man risken för bedrägerier, sena hyresinbetalningar och slipper känna sig otrygg kring om hyresavtalet är korrekt utformat i det fall eventuella problem skulle uppstå. Samtrygg ser till att all nödvändig dokumentation finns samt ger upp till 12 månaders hyresgaranti, oavsett om din hyresgäst är ett företag eller en privatperson, som en del av vårt Trygghetspaket

Om du hyr ut genom Samtrygg hjälper vi dig med allt från att hitta rätt hyra, till att utforma annonsen och hitta din kommande hyresgäst. Vi förser dig med, förutom trygga hyresavtal framtagna av vår jurist, även all övrig dokumentation som inventarielistor och nyckelkvittens. Dessutom får du bl.a. garanterade hyresbetalningar och en kompletterande trygghetsförsäkring. Det är kostnadsfritt att skapa en annons och att använda våra tjänster för dig som uthyrare.

Hyresguiden